AMBASSADEN REAGERTE: Ifølge redegjørelsen fra PST sjef Janne Kristiansen til justisminister Knut Storberget reagerte USAs ambassade sterkt på at de ikke ble informert om Arfan Bhattis angivelige terrorplaner mot ambassaden. (Foto: Montasje)
AMBASSADEN REAGERTE: Ifølge redegjørelsen fra PST sjef Janne Kristiansen til justisminister Knut Storberget reagerte USAs ambassade sterkt på at de ikke ble informert om Arfan Bhattis angivelige terrorplaner mot ambassaden. (Foto: Montasje)

– USA fikk ikke vite om Bhattis terrorplaner

Hadde oppvaskmøte med Oslo-politiet og PST etter pågripelsen av Arfan Bhatti og tre andre personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den skriftlige redegjørelsen fra Politets sikkerhetstjeneste i forbindelse med justisminister Knut Storbergets redegjørelse i Stortinget onsdag viser at amerikanerne var svært misfornøyde med at de ikke ble informert om Arfan Bhattis angivelige planer om terror mot den amerikanske ambassaden.

LES OGSÅ: Storberget: – Politiet visste om overvåkingen

Politiets sikkerhetstjeneste hadde forut for pågripelsene 23. september 2006 av Bhatti og tre andre personer fulgt Bhatti tett, og drevet med både telefon- og romavlytting.

I en av de avlyttede samtalene fortalte en av de medtiltalte dette til Bhatti da de to kjørte forbi USAs ambassade:

– Jeg synes du burde avlyse det, altså. Jeg har tenkt ut flere argumenter for at du ikke skal gjøre det.

Bhatti ble senere frifunnet for terrorplanene, da dommeren mente at terrorplanene fremsto som svært lite konkrete – og at bevisene ikke holdt til å dømme ham for terrorforbund.

– Var «meget misfornøyd»

Etter pågripelsen av de fire fant det sted et møte mellom flere sjefer i Oslo-politiet, PST og ambassadens sikkerhetsansvarlige.

Dette møtet skal ha funnet sted i desember 2006 eller januar 2007.

I møtet ga ambassadens sikkerhetsansvarlige (omtalt som RSO – Regional Security Officer, red. anm.) uttrykk for stor frustrasjon over at USAs ambassade ikke hadde fått vite noe, heter det i PSTs skriftlige redegjørelse.

– RSO var meget misfornøyd med at politiet ikke hadde informert ambassaden om at noen skulle ha hatt planer om å utføre terrorhandlinger mot ambassaden. RSO var også meget misfornøyd med at det ikke var fast polititilstedeværelse utenfor ambassaden, og ga uttrykk for at politiet ikke håndterte ambassadens sikkerhetssituasjon på en tilfredsstillende måte, heter det i redegjørelsen.

Fikk «utvetydig svar» fra PST

Responsen på denne kritikken fra USAs ambassade var «utvetydig», ifølge PST:

– Avdelingsdirektør Roger Berg ga som respons til dette utvetydig beskjed om at ambassaden skal forholde seg til at det er Oslo politidistrikt og PST som avgjør hvilke tiltak som skal iverksettes, skriver PST-sjef Janne Kristiansen i sin redegjørelse til Knut Storberget.

LES OGSÅ: Polititopp fikk vite om SDU-gruppen i 2000