En irakisk domstol har dømt Iraks tidligere utenriksminister Tariq Aziz (innfelt) til døden, men han beskyttes foreløpig av presidenten. (Foto: GONZALO FUENTES, © GF/saa/)
En irakisk domstol har dømt Iraks tidligere utenriksminister Tariq Aziz (innfelt) til døden, men han beskyttes foreløpig av presidenten. (Foto: GONZALO FUENTES, © GF/saa/)

– Jeg vil ikke signere dødsdommen, jeg er sosialist!

Som en sosialist, vil ikke president Jalal Talabani signere dødsdommen til Saddam Husseins høyre hånd, Tariq Aziz.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten i Irak vil ikke signere dødsdommen til Saddam Husseins utenriksminister, Tariq Aziz. 74 år gamle Aziz tilhørte diktatoren Saddam Husseins indre sirkel i Irak.

– Nei, jeg vil ikke undertegne dødsdommen mot Tariq Aziz, for jeg er en sosialist. Jeg har medynk med Tariq Aziz, for han er en irakisk kristen, og han er en eldre mann som er over 70 år gammel, sier Jalal Talabani.

Ifølge ham bør bruken av dødsstraff begrenses i Irak.

Dødsstraff for partiforfølgelse

Aziz ble dømt til 15 års fengsel i april i 2009 for å stå bak drapet på 42 kjøpmenn som ble henrettet i Irak i 1992. Kjøpmennene skal ha manipulert matprisene mens Irak var under internasjonale sanksjoner.

Men dødsdommen fikk han i oktober i år for å ha forfulgt islamske partier, blant annet Dawa-partiet til den nåværende statsministeren, Nouri al-Maliki.

Unnamanøver

Advokaten til Aziz argumenterte i retten at den egentlige grunnen for dødsdommen er å rette bort oppmerksomheten fra avsløringene i WikiLeaks. Der hevdes det at medlemmer av regjeringen utpekt av Maliki var involvert i krigsforbrytelser.

Det er uklart om den irakiske presidenten kan stanse henrettelsen.

Jalal Talabani nektet også å undertegne henrettelsesordren mot Saddam Hussein i 2006, men den gang ble henrettelsen likevel gjennomført. (TV 2/NTB)