storberget_direkte
storberget_direkte

Overvåkingssaken i Stortinget onsdag

Justisminister Knut Storberget skal redegjøre for hvem som visste hva i overvåkingssaken på onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 3.november avslørte TV 2 Nyhetene at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske borgere, og det ved hjelp av tidligere ansatte i politiet og forsvaret i Norge.

Storbergets redegjøring starter etter at den ordinære spørretimen er avsluttet – følg direkte i videovinduet øverst.

Etterretningsgruppen som heter Surveillance Detection Unit ble etablert i 2000. Siden den gang har de holdt til i rom 618 i sjette etasje i Handelsbygningen.

Les alt om overvåkingssaken her.

Etterretningsgruppen skal ha hentet informasjon om norske borgere fra politiets straffesaksregistre og ifølge TV 2s kilder har flere nordmenn blitt registrert i den amerikanske terrorbasen.

Amerikanerne har bekreftet at overvåkingen var klarert med norske myndigheter, men både utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget hevder at de ikke hadde kjennskap om saken.

473673

– Ikke hatt godkjenning

Onsdag skal Storberget innta talerstolen på Stortinget for å redegjøre for hvem som viste hva i overvåkingssaken. Etter hva TV 2 erfarer vil Storberget si at USA ikke har hatt den godkjenningen de selv har hevdet de har hatt.

Spørsmålet er om dette vil påvirke Norges forhold til USA.

– Jeg er en veldig stor tilhenger av åpenhet, det å bringe frem opplysningner og ikke holde ting skjult. Det tror jeg også lønner seg i internasjonale sammenhenger. At man er åpne med hverandre og eventuelt avklarer problematiske forhold, slik at alle vet hva vi foretar oss, sier Storberget til TV 2.

Les alt om overvåkingssaken

Del på Facebook

Kan være brudd på rettsikkerheten

EOS utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings- , overvåkings- og sikkerhetstjeneste. Utvalget utfører sitt arbeid uavhengig av Stortinget, men rapporterer til Stortinget hvert år gjennom en årsmelding. Utvalget ledes av Helga Hernes og har syv medlemmer. Nå vil det bli opp

Nå skal det avgjøres om overvåkingen er et brudd på rettsikkerheten som EOS-utvalget skal sikre.

TV 2 følger saken live fra Stortinget klokken 12.00. Følg med på tv2nyhetene.no og TV 2 Nyhetskanalen.