VIL LEGGE NED HV 016: Forsvarssjef Harald Sunde. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
VIL LEGGE NED HV 016: Forsvarssjef Harald Sunde. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– HV 016 overlevde ved en forglemmelse

Forsvarssjef Harald Sunde avvikler Heimevernets eliteavdeling, som han sier har overlevd ved en forglemmelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elitegruppen som ble opprettet i 1987 med «topptrente elitesoldater for å stå imot fiendtlige sabotasjeavdelinger» – er for lengst utgått på dato, fastslår Sunde i et intervju med Aftenposten.

Avdelingen ble omtalt som nedleggingstruet allerede 26. september av NRK. Siden har debatten bølget om avdelingens relevans. Den diskusjonen vil forsvarssjefen nå parkere.

– Avdelingen, som har laget seg sine egne oppgaver, er ikke lenger relevant. 016 har overlevd ved en inkurie, en forglemmelse, sier han.

– Skulle ikke bekjempe sabotasje

Sunde fastslår at avansert utstyr som 016 har skaffet seg, skal leveres tilbake. Nedleggelsen vil frigjøre 20 millioner kroner, noe Heimevernet kan bruke til å trene 7.000 vanlige HV-soldater i året, ifølge Sunde.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) utarbeidet for noen år tilbake et direktiv som sa at 016s primæroppgave er militær livvakt og eskorte, men at avdelingen også skal kunne lokalisere, isolere, nøytralisere og bekjempe sabotasjestyrker.

Sunde avviser dette i intervjuet med Aftenposten.

Ingen politiske føringer

– Det er en misforståelse at HV skal drive kontraterrorvirksomhet (offensive tiltak, red.anm.). Det er det politiet som skal gjøre, og eventuelt Forsvarets spesialstyrker ved angrep som mot oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Men HV og andre styrker skal kunne overta vakthold og sikring, slik at politiet ikke bindes opp i statiske defensive oppgaver, sier han.

Sunde avviser også at HVs spesialstyrke skal ha fått noe som helst velsignelse fra Stortinget:

– At det lå noen politisk beslutning bak opprettelsen av 016, er en misforståelse. Det er jeg som bestemmer forsvarspersonellets oppgaver, sier Sunde. (©NTB)