siri_kalvig (Foto: TV 2)
siri_kalvig (Foto: TV 2)

Siri Kalvig fortviler: Ingen bryr seg om klima

Siri Kalvig har i årevis kjempet mot klimaendringene. Nå opplever hun at flere og flere gir blaffen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vannet stiger, været blir røffere, men interessen for klimaendringene og for å gjøre noe med problemene er sterkt dalende.

Siri Kalvig, som i årevis har kjempet for å få oss til å ta klimaendringene på alvor, fortviler, Nå er hun oppriktig oppgitt.

Færre og færre bryr seg

– Vi har aldri før visst så mye om klimasamspillet og vært så sikre på at vi har menneskeskapt oppvarming, og så er folk mindre og mindre engasjerte, og mer og mer tvilende. På 80-tallet da klimapanelet ble dannet, var folk mye mer bevisste og egentlig engstelige. Jeg forstår det ikke helt, sier Siri til TV 2 Nyhetene.

I går la regjeringens klimatilpasningsutvalg fram sin innstilling som forteller hva vi har i vente.

Bare navnet på utvalget forteller at vi må forberede oss på alt uværet som kommer. Mer enn seks milliarder kroner i året vil utvalget bruke bare for å ta igjen det tapte av vedlikehold.

Langt mer må brukes for å stå imot klimaendringene som er på vei, og vi årlig får smakebiter av.

Kommunikasjonsproblemer

Siri Kalvig opplever at advarslene ikke når fram.

– Nå er det kaldt, og det gir oss som jobber med klimaproblemene er kommunikasjonsproblem. Vi klarer ikke å forklare folk at selv om det er kaldt så er 2010 et rekordvarmt år globalt sett, sier Siri oppgitt.

Hun er nå stipendiat ved Universitetet i Stavanger, og opplever daglig hvor lite selv de unge studentene tar ansvar for eget klima. Rundt hele universitetet er det bygget gigantiske parkeringsplasser for studentene, og de er alltid fulle.

– Jeg sykler, og uansett hadde jeg ikke funnet plass til bilen min. Jeg tror svært mange av studentene også kunne brukt sykkel hvis de ville, sier Siri mens hun skuer utover en smekkfull, gratis parkeringsplass for studentene.

– Trodde vi skulle vinne

Undersøkelser Synovate har gjort sammen med Senter for klimaforskning, Cicero, viser at folks bekymring for klimaendringer var mer enn 20 prosent større i 1989 enn i dag

– Jeg trodde at vi etter 2007, med den alvorlige klimarapporten som FN kom med, skulle løse dette problemet. Så ser vi bare at interessen er dalende, og at utslippene går opp. Jeg vet ikke. Jeg føler meg rett og slett litt rådløs, sier Siri, men legger raskt til at vi ikke må gi opp.

– For sent

Men de bilkjørende studentene gir henne ikke svarene hun håper å høre

– Jeg tror det er litt for sent å snu nå. Uansett hva vi prøver å gjøre, er det allerede slik at utviklingen ikke kan stanses, sier sosiologistudenten Espen Sørensen på vei inn blant bilene på studentenes gratis parkering.

Benedikte Boman, som også er student, innrømmer litt flaut at hun kjører til universitetet, og klager på busstilbudet.

– Jeg føler at det liksom ikke er noen som tenker på dette nå. Så kommer det til å bli et stort problem, så vi må jo gjøre noe litt fort, sier Boman på vei bort til bilen sin.

Politisk ansvar, men¿

Og Siri Kalvig vil ikke gi politikerne ansvaret alene for dårlig kollektivtransport eller manglende klimaengasjement:

– Politikerne sitter med nøkkelen, men det er så enormt viktig å forstå at politikerne står på skuldrene til velgerne sine. Når vi får slike målinger som den til Synovate og Cicero, ser politikerne at interessen for klima er dalende. Da blir det heller ikke noe godt sjakktrekk for dem å bruke klima for å bli gjenvalgt, fastslår Siri Kalvig.