President Barack Obama fester medaljen rundt halsen på Salvatore Giunta under en overrekkelsesseremoni i det hvite hus i Washington tirsdag kveld. (Foto: J. Scott Applewhite/Ap)
President Barack Obama fester medaljen rundt halsen på Salvatore Giunta under en overrekkelsesseremoni i det hvite hus i Washington tirsdag kveld. (Foto: J. Scott Applewhite/Ap)

Første levende som får «Medal of Honor» siden Vietnamkrigen

25-årige Salvatore Giunta er den første levende soldaten som får USAs høyeste militære utmerkelse siden krigen i Vietnam.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Barack Obama ga tirsdag den første «Medal of Honor» (Æresmedaljen) til en levende soldat siden krigen i Vietnam.

Medaljen tildeles medlemmer av USAs væpnede styrker som har utmerket seg på en fremragende måte ved mot og fryktløshet, med risiko for eget liv, og utover det plikten krever, i innsats mot en fiende.

Salvatore Giunta er den første levende som får USAs høyeste
  militære dekorasjon siden krigen i Vietnam. (Foto: HO, © kb)
Salvatore Giunta er den første levende som får USAs høyeste militære dekorasjon siden krigen i Vietnam. (Foto: HO, © kb)

Sjelden utmerkelse

Utmerkelsen tildeles ofte posthumt, men den 25- årige Salvatore Giunta er den første levende soldaten som får utmerkelsen siden Vietnamkrigen.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har fått kritikk fra krigsveteraner og jurister for å være veldig reserverte med å gi den høyeste militære utmerkelsen til de som kjemper i Afghanistan. Ifølge dem er det en del av grunnen til at amerikanerne ikke verdsetter innsatsen soldatene gjør i landet.

Debatten ligner på den i Norge, om hvorvidt norske soldater i Afghanistan skal tildeles Krigskorset.

Les også: Kontroversiell krigshelt støtter SV

I Vietnam ble Medal of Honor tildelt 246 ganger. I Afghanistan og Irak har den til sammen vært tildelt kun syv ganger.

Med fallskjerm inn i bakholdsangrep

Giunta var 22 år da han ble utstasjonert i Firebase Vegas, i Kongaraldalen i Afghanistan. Den 23. Oktober, ble stillingen til sersjant Larry Rougle annihilert av 23 talibankrigere.

Giunta var en del av åttemannstroppen som ble om natten til den 25. oktober sendt ned i fallskjerm for å vinne tilbake utstyret som Taliban erobret.

Men Taliban ventet på dem. De omringet dem og fanget dem i et inferno av granater og kuler i et såkalt L-formet bakholdsangrep. Noen av dem traff keramikkplaten som beskyttet brystkassen til Giunta, og han ble slått overende.

Siden Taliban var så tett på stillingen deres, var assistanse fra luften uaktuelt. Giunta, som var nummer fire i åttemannsrekken, prøvde å hjelpe sersjant Joshua Brennan, som var fremst. Brennan ble truffet av minst seks kuler. Giunta, som prøvde å hjelpe ham, fikk en enda en kule i hjelmen, og måtte søke dekning.

Avverget gisselsituasjon

En annen av soldatene, Erick Gallardo gikk også ned, men i det Giunta dro ham i dekning, fikk Giunta nok en kule i brystet, og en annen ødela våpenet hans.

Takket være håndgranater kjempet Giunta og Gallardo seg frem til Franklin Eckrode, som ble isolert fra troppen, og forgjeves prøvde å rense M249 maskingeværet sitt som kilte seg fast på grunn av sanden.

– Jeg hadde en oppgave å gjøre, og det var å få samlet troppen. Jeg løp ikke gjennom kryssild for å redde en kompis. Jeg løp for å se hva som var på ferde, og kanskje vi kunne gjemme oss bak den samme steinen og skyte tilbake, ikke for å finne på noe heltemodig, sier Giunta i boken ”Krig” av Sebastian Junger.

Se utdrag fra boken her.

Mens Gallardo tok seg av sårene til Eckrode, fortsatte Giunta videre, og så to talibankrigere føre kroppen til Brennan bort. Giunta drepte den ene, som tilfeldigvis var Mohammad Tali, en av de lokale talibanlederne.

Å redde halve troppen, og ta ut en av talibanlederne under kraftig kryssild, var nok til at Barack Obama tildelte Medal of Honor til den nå 25 år gamle Giunta. Giunta er også den første levende mottakeren av medaljen siden 1972.