VIL HA KLART SVAR: Onsdag redegjør justisminister Knut Storberget i Stortinget om overvåkingssaken. Anders Anundsen, leder i Stortingets kontroll  og konstitusjonskomité, krever klare svar fra justisministeren. (Foto: Montasje)
VIL HA KLART SVAR: Onsdag redegjør justisminister Knut Storberget i Stortinget om overvåkingssaken. Anders Anundsen, leder i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité, krever klare svar fra justisministeren. (Foto: Montasje)

Disse fire spørsmålene må Storberget svare på

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité krever svar om overvåkingssaken onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 12.30 onsdag går justisminister Knut Storberget på talerstolen for å gi Stortinget en grundig redegjørelse etter at TV 2 avslørte hemmelig overvåking i amerikansk regi for to uker siden.

Forventer grundig redegjørelse

Stortingspolitikerne forventer alle kort på bordet, og Storberget lover full åpenhet.

– Jeg har store forventninger til at alt nå legges på bordet og at redegjørelsen er grundig i forhold til de tingene som vi mener er viktig å få avklart, sier Anders Anundsen, leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, til TV 2.

Anundsen sier at han vil ha svar på følgende spørsmål:

  • Hvem som har visst hva?
  • Hvorfor har informasjonen eventuelt stoppet opp?
  • Hva slags type overvåking har det vært snakk om?
  • Hvordan vil statsråden følge opp saken fremover?

Etter at TV 2 avslørte den hemmelige overvåkingen for to uker siden har Justisdepartementet innhentet opplysninger i form av skriftlige rapporter fra Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet.

BAKGRUNN: Dette er de hemmelige lokalene

– Dette er opplysninger jeg tar sikte på at offentligheten skal få tilgang til, sier justisminister Knut Storberget til TV 2.

473656

Storberget fornøyd med rapportene

BRUKTE SATELITTUTSTYR: Den hemmelige overvåkingsgruppen brukte satelittutstyr i arbeidet sitt. Her er rester av folien som ble brukt på vinduet. (Foto: Erik Edland)
BRUKTE SATELITTUTSTYR: Den hemmelige overvåkingsgruppen brukte satelittutstyr i arbeidet sitt. Her er rester av folien som ble brukt på vinduet. (Foto: Erik Edland)
Han mener at alle parter vil tjene på åpenhet i denne saken.

– Jeg er en stor tilhenger av åpenhet. Det å bringe frem opplysninger og ikke holde noe skjult. Det tror jeg også gagner seg i internasjonale sammenhenger og også i bilaterale forhold. At man er åpen overfor hverandre – og så avklare eventuelle problemområder slik at alle vet hva vi foretar oss, sier Storberget.

– Er du fornøyd med de rapportene du har fått så langt?

– Ja, nå driver vi og går gjennom dem. Det har etter min mening vært et grundig arbeid som er foretatt. Og det materialet vi har fått er godt egnet for å kunne gi en redegjørelse i Stortinget.

– Vi har brukt litt tid på det, selv om det bare er to uker siden TV 2 kom med saken. Men jeg synes det var nødvendig. Og så ba vi jo også etter TV 2-reportasjen om å få komme til Stortinget og redegjøre for dette, sier Storberget, og understreker at dette dreier seg om viktige politiske spørsmål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BAKGRUNN: Disse overvåket nordmenn på oppdrag fra USA

TAUSE: Synnøve Paulsen (tidligere politiavdelingssjef i Kripos), Olaf Johansen (tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste), Ivar Follestad (tidligere politiavdelingssjef i Kripos) og Gunnar Tveit (Delta-veteran) har ikke villet snakke om jobbene for den amerikanske ambassaden. Den hemmelige overvåkingsgruppen har bestått av mellom 15-20 personer. (Foto: TV 2)
TAUSE: Synnøve Paulsen (tidligere politiavdelingssjef i Kripos), Olaf Johansen (tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste), Ivar Follestad (tidligere politiavdelingssjef i Kripos) og Gunnar Tveit (Delta-veteran) har ikke villet snakke om jobbene for den amerikanske ambassaden. Den hemmelige overvåkingsgruppen har bestått av mellom 15-20 personer. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Dansk polititopp mener USA har fått overvåkings-refs

– Må være i lovlige former

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sier det er helt avgjørende at en klarer å få lovlige former på den informasjonsflyten som er mellom Norge og USA.

– Vi må få en stopp på eventuell ulovlig overvåking, og jeg regner også med at statsråden har behov for å finne ut hvordan informasjonsflyten i egne etater faktisk har vært – og om det er grunnlag for å gjøre det bedre, sier Anundsen til TV 2.

– Du sier en stopp på en «eventuell ulovlig overvåking». Mener du at amerikanerne kan drive en form for overvåking à la det vi har sett her – på norsk jord?

SIKRET SPOR: Politiets teknikere samlet  spor i lokalene til SDU-gruppen. (Foto: TV 2)
SIKRET SPOR: Politiets teknikere samlet spor i lokalene til SDU-gruppen. (Foto: TV 2)
– Ikke den type overvåking som TV 2 har formidlet har vært gjort. Det har jeg vanskelig for å se kan gjøres innefor rammene av norsk lov. Dersom amerikanerne trenger opplysninger om norske borgere må de få det av norske myndigheter og Politiets sikkerhetstjeneste, svarer Anundsen.

– Tror du denne saken har skadet forholdet mellom USA og Norge?

– Jeg håper ikke det. Det er viktig at vi får ryddige forhold mellom USA og Norge, og jeg er helt sikker på at vi kommer til å være nære gode venner og allierte i tiden fremover.

BAKGRUNN: Slik avslørte TV 2-journalistene overvåkingen

– Er det noen forsikringer du ønsker å ha fra statsråden onsdag?

– Noen må ha visst

– Jeg mener statsråden må forsikre oss om at det ikke er noe som ligger i bakgrunnen her som man ikke har redegjort for. Derfor er det veldig viktig, etter min oppfatning, at statsråden legger alt på bordet for Stortinget i redegjørelsen.

– Hvilke konsekvenser kan denne saken få?

– Det som har kommet frem i media er at det åpenbart er noen som har visst, i Justisdepartementets ansvarsområde. Og det er klart at justisministeren må være trygg på at han får relevant informasjon fra sine folk i sine tjenester for å kunne bidra til å hindre denne typen litt merkelige konstruksjoner.

– Hva med andre lands ambassader?

– Jeg regner jo med at PST sørger for å få oversikt over eventuell ulovlig overvåking av norske borgere fra fremmede makter, uavhengig av hvem det måtte være. Og jeg regner med at det er en oppgave som de har prioritert tidligere og som de fortsatt vil prioritere fremover, sier Anders Anundsen.

BAKGRUNN: Dette er overvåkingssaken