Nå kan USS Enterprise få sitt eget kamuflasjesystem. (Foto: Paramount Pictures)
Nå kan USS Enterprise få sitt eget kamuflasjesystem. (Foto: Paramount Pictures)

Star Trek blir virkelighet

Britiske forskere er i ferd med å lage et kamuflasjesystem som ligner på klingonenes i Star Trek.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I science-fiction serien Star Trek er teknologien som gjorde det mulig for klingonene å gjøre romskipene deres usynlige på, en godt bevart hemmelighet. Men nå har forskere fra Jorden, nærmere bestemt Imperial College i London, på sporet til å utvikle vår egen variant av kamuflasjen, skriver TGDaily.

Innretningen vil gjøre det mulig å skjule både ting og hendelser.

– Splitter opp og bremser lyset

– Vi har vist at gjennom å manipulere lyset før det når seeren, er det mulig å skjule tidens forløp, sier professor Martin McCall fra fysisk institutt ved universitetet til TGDaily.

McCall mener det er mulig for ham å gjøre seg usynlig, for å så plutselig dukke opp et helt annet sted. Måten dette blir gjort på er å manipulere lyset han sender ut, og som gjør det mulig for andre å se ham.

– Nærmere bestemt ved å splitte opp lysstrålen i to deler, og akselere den første delen av det slik at det passerer seeren før hendelsen. Den andre delen av lysstrålen blir bremset ned, slik at den passerer seeren etter hendelsen, sier McCall til TGDaily.

Til slutt skal lysstrålen bindes sammen, slik at seeren ikke vet hva som har skjedd i mellomtiden. Detaljene er ikke kjent, men forskere tar blant annet i bruk optiske fibre for å få dette til.

«Romtid-kappe»

Metoden skiller seg fra de tradisjonelle modellene for en usynlighetskappe, hvor lyset blir vridd rundt seeren eller objektet, eller absorbert fullstendig.

– Vår romtid-kappe fungerer gjennom å rive opp lysstrålene i romtiden. Det er som å lukke igjen sceneteppet, slik at energi, informasjon og materie kan bli manipulert og transportert uten at noen oppdager det, sier en av studentene, Alberto Favaro.

Eksperimentet går under grenen optikk, og sies allerede å være et gjennombrudd innen signaloverføring og bygging av en såkalt kvantedatamaskin, som bruker kvantefysiske fenomener til å foreta beregninger.

Å stoppe lyset, som beveger seg i en fart av over 1 million kilometer i timen, eller 300.000 meter per sekund, er ingen lett oppgave. Men allerede i 2001 hevdet forskere fra Universitetet i Harvard, at de klarte å få lyset til å stoppe helt, for å så slippe det løs igjen.