Gro: - Ingen sa noe om inntektstak

Ingen opplyste om at det var begrenset hvor mye man kunne tjene ved siden av stortingspensjonen, ifølge tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (71).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det var først da jeg så at jeg fikk inntekter som hadde et fast preg at jeg slo alarm og begynte å mase på systemet, sa tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) da hun vitnet i pensjonssaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland tirsdag ettermiddag.

Med et solid haleheng av journalister, fotografer og kamerafolk inntok Brundtland rettssal 227 i Oslo tingrett, plasserte seg myndig i vitnestolen og ble sittende. Selv ikke den ellers myndige rettsbetjenten nådde fram med sin påpekning av at hun måtte vente med å sette seg til dommeren hadde satt retten formelt.

Etter en mild skjennepreken til journalistene, startet kvinnen med kallenavnet «Landsmoderen» sin vitneforklaring. Hun sjekket hvilke rettigheter hun hadde til stortingspensjon etter 75-regelen da hun sommeren 2003 var et kort besøk på Stortinget.

Hun hadde våren samme år sluttet som generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO) og hadde en kort samtale med pensjonsstyrets sekretær Astrid Risnes. Brundtland så for seg stortingspensjon i månedene fra hun formelt sluttet i WHO til hun gikk over på statsrådspensjon i 2004. (©NTB)