Prins William og Kate Middleton og Trond Norén Isaksen (Foto: Pa Photos/privat montasje: TV 2)
Prins William og Kate Middleton og Trond Norén Isaksen (Foto: Pa Photos/privat montasje: TV 2)

Kongeekspert: – Kate minner om Mette-Marit

Historiker Trond Norén Isaksen mener det har vært mange tegn den siste tiden som pekte mot kongelig bryllup i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at den britiske arveprinsen Prins Willam har forlovet seg med sin mangeårige kjæreste, Kate Middleton. For historiker med særskilt interesse for europeiske kongehus, Trond Norén Isaksen, kom kunngjøringen ikke overraskende.

– Det har vært spekulasjoner lenge, men ryktene fikk fart på seg i høst da det ble kjent at det britiske myntverket skulle produsere en kongelig minnemynt som skulle være klar til nest år, sier han til TV 2.

– Britiske medier fant fort ut at det ikke var noen spesiell anledning for å lage en slik mynt til 2011 såfremt ikke noe nytt var planlagt, som for eksempel et kongelig bryllup, forteller Isaksen.

Ingen overraskelse

Han forteller at Kate Middletons foreldre var på jakttur med prins William nylig i Skottland, noe som også ble tolket som et tegn på at forholdet mellom prins William og Kate Middleton og deres respektive familier var styrket.

– Samtidig er jo William kommet til en alder hvor det er naturlig å spørre seg om han ikke skal gifte seg, spesielt når han har vært sammen med samme jente i seks år.

– For de som har fulgt med kommer ikke denne kunngjøringen som noen overraskelse, understreker han.

Les også: Prins William har forlovet seg

Broren er bløtkakedesigner

Isaksen sier at det finnes likhetspunkter mellom Mette-Marit og Kate Middleton. Begge kommer fra middelklassen.

– I tillegg har begge drevet studier tidlig i kjærlighetsforholdene og ikke minst har begge to stått frem som svært opptatt av klær og klesdesign.

– Kates mor er tidligere flyvertinne og hennes far jobbet for British Airways. Familien startet i 1987 et postordrefirma, Party Pieces. De har siden tjent seg rik på dette firmaet som også Kate har jobbet for når hun ikke studerte, sier Isaksen.

– Litt spesielt er det vel at hennes bror er bløtkakedesigner for et eventbyrå. Det vil vel ikke overraske om nettopp han blir den som utformer bryllupskaken, ler han.

Folkets favoritt

Prins William Arthur Philip Louis of Wales, som er prinsens offisielle navn, er eldste sønn til prins Charles og avdøde prinsesse Diana. I motsetning til sin lillebror, prins Harry, har William fremstått som en robust og mer seriøs ung mann.

– Han har i likhet med sin mor engasjert seg i veldedige gjøremål, mens prins Harry tidligere fremstod som mer vilter, beretter Isaksen.

– I meningsmålinger hvor man har spurt om hvem som skal overta etter dronning Elisabeth har William flere ganger fått langt mer støtte i folket enn sin far, prins Charles.

Westminster Abbey eller St Pauls Cathedral

Isaksen er usikker på hvor bryllupet vil finne sted, men heller til å tro at St Pauls Cathedral vil bli foretrukket.

– Til tross for at alle kongelige bryllup tidligere foregikk i Westminster Abbey vil nok William gjøre som sin mor og far, gifte seg i St Pauls Cathedral.

– En annen grunn er at prosessjonsruten til St Paul er dobbelt så lang som til Westminster og at kirken er større, avslutter Isaksen.