Omkamp i Ap om forbud mot pelsdyroppdrett

Arbeiderpartiets landsmøte i fjor var i praksis delt på midten i spørsmålet om å forby pelsfarmer. Ja-partiet kan komme til å si nei under vårens landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et forslag om å forby pelsfarmer ble avvist med bare 15 stemmers margin; 165 mot 136, under Ap-landsmøtet våren 2009. Neste år er det duket for omkamp, og i mellomtiden har pelsmotstandere fått stadig nye oppslag med bilder av skadde og syke dyr fra pelsdyrfarmene.

– Hvis ikke næringen kommer med klare signaler om at den er på rett vei, og at hensynet til dyrevernet er ivaretatt, vil jeg ikke utelukke at flertallet kan vippe, sier han til Aftenposten.

I så fall vil Ap slå følge med Venstre og SV, som går inn for å avvikle næringen.

Aasland sier at et landsmøtevedtak må basere seg på fagkunnskap og rapporter fra Mattilsynet, og ikke aksjonistenes bilder.

– Men noen av bildene som vi har sett nå, viser at hensynet til dyrevelferden ikke er ivaretatt. Her må næringen dokumentere bedring, sier han.

– Spørsmålet er hva som er akseptabelt, sier Martinsen og viser til statistikk som viser at skadeomfanget i pelsdyrnæringen er lavere enn i annet husdyrhold.

– Skal vår næring behandles etter en egen målestokk, spør Martinsen.

Aps Terje Aasland utelukker ifølge Aftenposten ikke det:

– Pelsdyrnæringen er i en særstilling. Selv om det er et marked for pels, så er ikke produktet nødvendig på samme måte som mat, sier han. (©NTB)