Israelsk UD mener Norge sprer Israel-hets

Den norske staten sprer hets og demoniserer Israel ved å støtte antiisraelsk film, kunst, teater og bøker, mener det israelske utenriksdepartementer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den israelske nettavisen ynetnews.com som skriver at det diplomatiske forholdet mellom Israel og Norge har blitt en konfliktfylt affære. Ifølge nettstedet mener Israel at den norske regjeringen finansierer og oppfordrer til åpenbar antiisraelsk hets, melder Aftenposten.no.

Israelske UD skal ha reagert kraftig på flere kulturprosjekter som har fått norsk offentlig støtte. Blant annet kritiserer de at Vibeke Løkkebergs dokumentarfilm Gazas tårer, teaterstykket Gazamonologene og Håkon Gullvågs nylige maleriutstilling har fått norsk pengestøtte.

Den israelske kritikken blir avvist av norsk UD.

- Politiske holdninger er ikke relevant som vurderingskriterium ved utdeling av statlig større til kunst og kulturformål. For norske myndigheter er hensynet til ytringsfriheten viktig, og man gir seg derfor heller ikke inn på politisk styring av de kunstnerlige uttrykkene, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Bjørn Svenungsen til Aftenposten.no. (©NTB)