SOPER INN PÅ SOSIALT NETT: Facebook gründer Mark Zuckerberg. (Foto: Jeff Chiu/Ap)
SOPER INN PÅ SOSIALT NETT: Facebook gründer Mark Zuckerberg. (Foto: Jeff Chiu/Ap)

Nå er Facebook større enn Telenor

Hvis Facebook hadde vært norskeid, ville bare Statoil klart å matche markedsverdien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge ferske tall fra Bloomberg estimeres selskapets verdi nå til vanvittige 251 milliarder norske kroner.

Hvis Facebook hadde hatt hovedkontor i Norge ville det vært et av Norges største selskaper målt i markedsverdi. Til sammenligning er markedsverdien på Statoil på 461 milliarder norske kroner, men nummer to på listen i Norge ville blitt slått av Facebook.

Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Telenor har en markedsverdi på 134 milliarder norske kroner per 31. desember 2009 ifølge en oversikt fra Oslo Børs.

Et lite tankeeksperiment viser hvor enorme summer det er snakk om: Hadde den norske stat eid Facebook og solgt selskapet for dagens verdi, ville det kunnet finansiere finansiere over 400.000 kilometer med asfalt, om man tar utgangspunkt i tall fra Statens vegvesen.

Ikke børsnotert

Facebook er ikke børsnotert, men verdien er et estimat beregnet på at aksjen nå handles utenfor det offisielle amerikanske aksjemarkedet til en verdi av 16 dollars per aksje, skriver Bloomberg.

Facebook legger ikke fram regnskap, men selskapets grunnlegger, Mark Zuckerberg, har tidligere bekreftet at omsetningen i 2010 vil havne på vel én milliard dollar.

Slår Ebay på målstreken

Med dette så er Facebook etter alt å dømme det tredje største internett-relaterte selskapet i USA. Google (192,9 mrd. dollar) og netthandelen Amazon.com (74,4 mrd. dollar) slår Facebook, mens auksjonsnettstedet Ebay.com er slått på målstreken av Zuckerberg & Co. med to milliarder dollar.

– Det er absolutt gode grunner til at Facebook-verdien er så høy. Den har gått fra å være en nisjeside til et nettsted hvor flertallet av amerikanerne bruker store deler av tiden sin på, sier analytikeren Augie Ray i Forrester Research til Bloomberg.