OPPGITT OVER REINSDYR BOIKOTT: Leder Nils Henrik Sara (innfelt) i Norske Reindriftssamers Landsforbund mener britiske dyrevernere er helt på viddene i sin argumentasjon for å boikotte reinkjøtt. (Foto: Montasje)
OPPGITT OVER REINSDYR BOIKOTT: Leder Nils Henrik Sara (innfelt) i Norske Reindriftssamers Landsforbund mener britiske dyrevernere er helt på viddene i sin argumentasjon for å boikotte reinkjøtt. (Foto: Montasje)

Dagligvarekjede refses for å selge reinsdyrkjøtt før jul

Talsmann for reindriften mener britiske dyrevernere er helt på viddene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske billigmatkjeden Lidl møter i en førjulskampanje kritikk fra dyrevernere for at den nå har begynt å selge reinsdyrkjøtt i butikkene sine, melder Sky News.

Dagligvarekjeden ønsker å tilby kundene sine såkalte «eksotiske produkter», men møter lite forståelse for at reinsdyr kan brukes i kostholdet – siden mange knytter dette dyret til julenissen.

Opprørt over at «Rudolf» ender på matbordet

– Tanken på at «Rudolf» slaktes og blir til steik, er opprørende, sier en talsmann for dyrevernorganisasjonen PETA («People for the Ethical treatment of Animals»), ifølge Sky News.

Lidl står imidlertid på sitt, og sier til kritikerne at reinsdyr ikke lider før de slaktes, men lever fritt og fredelig i naturlige omgivelser.

Den tyske matkjeden har 500 butikker bare i Storbritannia, og boikottkampanjen har allerede vakt medienes interesse.

LAGER MAT AV REINSDYR: Kjendiskokken Gordon Ramsay er trukket
  inn i britisk boikottdebatt om reinsdyr.
LAGER MAT AV REINSDYR: Kjendiskokken Gordon Ramsay er trukket inn i britisk boikottdebatt om reinsdyr.
I sin omtale av boikottkampanjen finner den britiske tabloidavisen Daily Mirror også plass til å bringe en oppskrift på en rett av reinsdyr fra kjendiskokken Gordon Ramsay.

Får ikke oppleve «sitt første snøfall»

Viva!, som er Europas største organisasjon for vegetarianere, sier i en pressemelding at reinsdyr blir gjetet med helikopter og snøscooter – og at dette, kombinert med at dyrene fanges med lasso, stresser opp «de edle dyrene».

– Dessuten blir mer enn 70 prosent av dem slaktet før de rekker å oppleve sitt første snøfall, heter det i pressemeldingen.

Lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund sier at han blir oppgitt når han får høre hvordan dyrevernere argumenterer i sin kampanje mot reinsdyrkjøtt.

SE OGSÅ: Wenches oppskrift på helstekt reinsdyrbiff

Mener dyrevernere er på viddene

– Dette holder ikke stikk i det hele tatt, og er ren skremselspropaganda, sier Nils Henrik Sara til tv2nyhetene.no.

Sara sier videre at han er kjent med at dyrevernere tidligere har forsøkt å stoppe salg av reinsdyrkjøtt, og hevder at kampanjen som nå er igangsatt i Storbritannia ikke baserer seg på fakta – men kun på følelser.

– Norske reinsdyr blir behandlet godt, og etter alle lover og forskrifter som vi har, sier Sara, som mener at dyrevernerne er helt på viddene med denne kampanjen.

Nils Henrik Sara er leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund.
Nils Henrik Sara er leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund.