NY REGJERING: Frankrikes avtroppende statsminister tar president Sarkozy i hånden på vei ut av Elysee palasset. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Afp)
NY REGJERING: Frankrikes avtroppende statsminister tar president Sarkozy i hånden på vei ut av Elysee palasset. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Afp)

Sarkozy legger ny regjeringskabal

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil utpeke statsministeren for sin nye regjering søndag. Det er ventet at François Fillon vil fortsette i jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At statsminister Fillon og hele den franske regjeringen lørdag gikk av er en tradisjonell formalitet som gjør presidenten i stand til å utpeke nye ministre uten å være nødt til å si opp de sittende regjeringsmedlemmene.

Kraftig smell

Sarkozy signaliserte allerede i mars at han planla å fornye regjeringen sin, etter at presidenten og UMP gikk på en kraftig smell under regionalvalget.

Sarkozys popularitet har dalt de siste månedene, og spekulasjoner om en nært forestående utskifting har versert.

Forventer comeback

Siden mars har to av Sarkozys ministere blitt tvunget til å gå av som følge av ulike skandaler, mens arbeidsminister Eric Woerth så vidt klarte å klamre seg til stillingen sin til tross for mistanker om å ha mottatt ulovlig partistøtte.

Tanken bak det skal være at Sarkozy vil prøve å sanke støtte fra konservative velgere. Det er dermed ventet at utenriksminister Bernard Kouchner, en tidligere sosialist, må gå.

Tidligere statsminister Alain Juppe, som tilhører høyrefløyen i UMP, bekreftet lørdag at han forventer at Sarkozy lar ham gjøre comeback i regjeringen som forsvarsminister. (©NTB)