SNUSLEKKASJE: Hver tredje snuser vil handle snus i utlandet. (Foto: TV 2)
SNUSLEKKASJE: Hver tredje snuser vil handle snus i utlandet. (Foto: TV 2)

Hver tredje snuser vil handle i utlandet

Prisen på prisen går opp fra nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En snuspris under leppen er ikke lenger regnet som harry. Flere unge og flere kvinner snuser, mange gjør det for å kutte sigarettene.

LES OGSÅ: Unge jenter snuser som aldri før

I statsbudsjettet vil regjeringen øke prisen på snusen.

Handelslekkasje

En spørreundersøkelse Infact har gjort for verdens største snusprodusent Swedish match, viser at pristillegget på ti prosent vil føre til en betydelig handelslekkasje til Sverige.

Hver tredje snuser svarer at de fra nyttår vil kjøpe snusen utenfor Norge.

– Vi ser at om prisen på snus går opp, vil det føre til at enda flere vil handle i Sverige eller på tax free. Og det vil ha negative konsekvenser for kiosker, bensinstasjoner og dagligvarebutikker i Norge, sier kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge, Nils Erlimo.

LES OGSÅ: Snussalget når nye høyder

POLITIKERNE HAR NØKKELEN: Det trengs politisk vilje for å få ned harryhandelen, mener Thomas Angell, direktør for handel i hovedorganisasjonen Virke.  (Foto: TV 2)
POLITIKERNE HAR NØKKELEN: Det trengs politisk vilje for å få ned harryhandelen, mener Thomas Angell, direktør for handel i hovedorganisasjonen Virke. (Foto: TV 2)

Bekymrede kjøpmenn

Handelsnæringen deler bekymringen.

– Grensehandel er ille. Vi ser ingen grunn til at elleve milliarder kroner skal havne hos svenske kjøpmenn når de kunne havnet hos norske kjøpmenn, sier direktør for handel i HSH, Thomas Angell.

Helsemyndighetene fornøyd

GOD NYHET: Økt pris gir færre unge snusere. Det gleder divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet. (Foto: TV 2)
GOD NYHET: Økt pris gir færre unge snusere. Det gleder divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet. (Foto: TV 2)
For helsemyndighetene er prisøkningen en god nyhet.

Undersøkelsen viser at hver tredje unge snuser vil slutte dersom snusboksen på sikt blir satt opp til 100 kroner.

– Hele 65 prosent svarer at en økt pris ville fått dem til å slutte eller redusert forbruket av snus. Disse svarerene stemmer overens med internasjonal forskning som viser at økte priser er en effektiv måte å forebygge tobakksbruk blant de yngste, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet

LES OGSÅ: Nå skal snuserne skremmes