USAs ambassade i København. (Foto: TV 2)
USAs ambassade i København. (Foto: TV 2)

Danmark etterforsker ikke overvåkingsanklager

Danske myndigheter kommer ikke til å etterforske påstandene om at en gruppe knyttet til USAs ambassade har overvåket dansker, skriver Politiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmarks justisminister Lars Barfoed vil ikke bruke ordet etterforske, men opplyser til avisen at Politiets etterretningstjeneste kommer til å ha et møte med den amerikanske ambassaden.

– For å sikre at man fra amerikansk side er oppmerksom på de juridiske rammer som gjelder for overvåking og beskyttelse av ambassaden, heter det i et skriftlig svar fra Barfoed til Politiken.

Flere etterretnings- og regjeringskilder bekrefter overfor avisen at det ikke vil bli innledet etterforskning av påstandene om ulovlig overvåking, noe danske opposisjonspolitikere reagerer på.

– Det er jeg skuffet over å høre. Jeg trodde ut fra pressedekningen at regjeringen var parat til å finne ut av hva som er sakens kjerne, sier SFs justispolitiske talskvinne Karina Lorentzen.

– Jeg hadde også forstått det dit hen at vi nå skulle finne ut av hvor det har blitt av overvåkingsmaterialet som tilsynelatende er samlet inn gjennom flere år. Og hvem som har ført kontroll med dem, sier hun. (©NTB)