FN RAPPORT: Nord Korea forsyner Iran, Syria og Burma med våpen og atomvåpenteknologi, ifølge ny FN rapport. Bildet viser missiler under en parade i Pyongyang. (Foto: AP / Korean Central News Agency/Ap)
FN RAPPORT: Nord Korea forsyner Iran, Syria og Burma med våpen og atomvåpenteknologi, ifølge ny FN rapport. Bildet viser missiler under en parade i Pyongyang. (Foto: AP / Korean Central News Agency/Ap)

FN frykter Nord-Korea sprer atomvåpenteknologi

Nord-Korea forsyner Iran, Syria og Burma med våpen og atomvåpenteknologi, ifølge ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea finter ut FN-sanksjoner og sender både våpen, atombrensel og deler til ballistiske missiler til Iran, Syria og Burma, ifølge ny rapport gjort på oppdrag fra FNs sikkerhetsråd.

Du kan lese hele rapporten her

Kina blokkerte utgivelsen

Arbeidet med rapporten påbegynte i 2009, og ble ferdig i juni i år. Men siden Kina har prøvd å blokkere utgivelsen, har den ikke blitt offentliggjort før i dag, fredag.

Kina har også brukt sin vetorett i Sikkerhetsrådet til å beskytte Nord-Korea og de omtalte landene mot videre sanksjoner fra FN.

Nord-Koreas leder, Kim Jong-Il, og hans administrasjon tror
  atomvåpen er veien til velstand i landet. (Foto: KNS, © kit/ejj)
Nord-Koreas leder, Kim Jong-Il, og hans administrasjon tror atomvåpen er veien til velstand i landet. (Foto: KNS, © kit/ejj)

– Nord-Korea er stadig involvert i nukleære og missilrelaterte aktiviteter i enkelte land, som Iran Syria og Burma, skriver de syv ekspertene bak rapporten.

Regimet i Nord-Korea tror atomvåpenprogrammet kommer til å gjøre landet rikt, respektert og velstående, ifølge rapporten.

Omgår handelsbarrierer

I 2009, midt i de såkalte sekspartsforhandlingene, kastet Nord-Korea ut våpeninspektører og gjennomførte sin andre prøvesprengning av en atombombe. Samtidig proklamerte de at de aldri kommer til å diskutere nedrustning igjen. Etter dette satte FN i verk sanksjoner mot Nord-Korea for å hindre landet fra å eksportere og anskaffe materialer til masseødeleggelsesvåpen.

Ifølge rapporten klarer Nord-Korea lett å omgå disse barrierene, gjennom falsk transportinformasjon, dokumentforfalskning som omhandler innhold og opprinnelse, samt bruk av stråselskaper for å skjule våpeneksport.

Stoppet våpenforsendelser

Tolldistrikter flere steder i Asia har stoppet forsendelser fra Nord-Korea som inneholdt våpen eller deler til våpen. Det dreier seg om både høyeksplosive prosjektiler, antiluftraketter og antitankraketter.

Flyene som ble stoppet hadde ikke flyplaner som gjorde det klart hvor de var på vei.

Siden gruppen startet sitt arbeid i 2009, har det har ikke blitt rapportert om beslaglagte atomvåpen. Ekspertene bak rapporten mener at det enten er uflaks, eller at landene ikke tør å rapportere dette til FN.