21 OMKOM: De pårørende og innbyggerne i Duisburg legger ned kranser og lys ved stedet hvor 21 personer døde under sommerens Love Parade i Duisburg, Tyskland.  (Foto: DANIEL ROLAND, © bb)
21 OMKOM: De pårørende og innbyggerne i Duisburg legger ned kranser og lys ved stedet hvor 21 personer døde under sommerens Love Parade i Duisburg, Tyskland. (Foto: DANIEL ROLAND, © bb)
Illustrasjonsfoto fra Roskilde festivalen i 2010. (Foto: Torben Christensen, © bri//FH)
Illustrasjonsfoto fra Roskilde festivalen i 2010. (Foto: Torben Christensen, © bri//FH)

Vil bedre sikkerheten under konserter

Sikkerheten på konserter og musikkfestivaler i Norge skal bli bedre takket være en ny veileder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sommer døde 21 mennesker under Love Parade-festivalen i Duisburg i Tyskland. Norge har sluppet unna store ulykker på konserter og musikkfestivaler. Nå har norske konsertarrangører fått et nytt hjelpemiddel til å redusere risikoen for ulykker ytterligere.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en veileder som skal kunne brukes både av arrangører og myndigheter ved musikkarrangement som samler større folkemengder.

Klok av skade

– Ved de store konsertkatastrofene har uroligheter blant publikum utviklet seg til at enorme krefter settes i bevegelse. Under ulykken i Duisburg i Tyskland i sommer undervurderte man totalt publikumstilstrømningen, sier Terje Olav Austerheim i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til TV 2.

Illustrasjonsfoto fra Roskilde-festivalen i 2010. (Foto: Torben Christensen, © bri//FH)
Illustrasjonsfoto fra Roskilde-festivalen i 2010. (Foto: Torben Christensen, © bri//FH)

Line Endresen er daglig leder i Norsk Rockforbund som er konsertarrangørenes interesseorganisasjon. Hun peker på at norske arrangører har samarbeidet tett med kolleger ellers i Norden og trukket lærdom av situasjoner som har gått galt. Og da spesielt etter ulykken under Pearl Jam-konserten under Roskilde-festivalen i 2000, der ni menneskeliv gikk tapt.

– Norge har vært heldige

– Vi i Norge har vært heldige som har sluppet store ulykker. Veilederen vil forhåpentligvis bidra til å bevisstgjøre både arrangører og lokale myndigheter om hva slags risiko man kan støte på når man samler store menneskemengder, sier hun.

Flere av de største musikkfestivalene i Norge er med i interessorganisasjonen. Den 134 sider lange veilederen gir detaljerte råd om hva både arrangører, politi og redningspersonell bør være spesielt oppmerksomme på når store folkemengder samles på et lite område.

– Vi er svært fornøyde med at myndighetene ser verdien av å prioritere sikkerhet ved større musikkarrangement, sier hun.