Dagdrømmer gjør oss deprimerte, men sex bør hjelpe, i hvert fall litt, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto (Foto: colourbox.com)
Dagdrømmer gjør oss deprimerte, men sex bør hjelpe, i hvert fall litt, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto (Foto: colourbox.com)

Sex er kuren mot dagdrømmer

Dagdrømmer gjør folk deprimerte, ifølge en ny studie. Sex er det eneste som hjelper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie, utført av en doktorgradsstudent ved Harvard University, viser at det ikke er sunt å la tankene vandre. Problemet er at mennesker er veldig glade i å dagdrømme. Dataene viser også at det er kun én ting som hjelper.

Dagdrømmer gir dårlig humør

Forsøkspersonene rapporterte om dårligere stemning når tankene var et annet sted. Statistisk analyse av materialet viser også at dagdrømmer tidlig på dagen hadde sammenheng med dårligere humør senere på dagen, men ikke omvendt.

Dette kan tyde på at det er ikke misnøye med aktiviteten som gjør at folk flykter inn i sin egen verden, men snarere at det er slike dagdrømmer som fører til misnøyen.

Dagdrømmer hjalp heller ikke forsøkspersoner med å få bedre humør, selv om de var i ferd med å gjøre noe svært kjedelig, som rengjøring. De ble i dårligere humør uansett.

– Jeg utelukker ikke at det er noen situasjoner hvor dagdrømmer kan være til hjelp, men basert på våre resultater, er de sjeldne, sier doktorgradsstudenten bak studien, Matthew Killingsworth til magasinet Science.

Forsøkspersoner fra 83 land

Studien ble global, hvor villige forsøkspersoner fra hele verden kunne registrere seg på nettstedet trackyourhappiness.org. Med hjelp fra dataingeniøren Daniel Gilbert, lagde Killingsworth en applikasjon som gjorde at de registrerte fikk opptil flere sms-meldinger om dagen med spørsmål til sin iPhone.

Killingsworth sier at metoden gjorde det lettere å få mer presise data.

– Folk er veldig gode til å fortelle deg hvordan de føler seg akkurat nå, men ikke så gode på hvordan de hadde det forrige uke, påpeker han.

Færre dagdrømmer under elskov

Selv om annonsen kun ble publisert på hans egen nettside, vokste forsøksgruppen straks til over 5000 personer fra 83 land.

Etter å ha valgt ut 2250 av dem, var resultatet at hver av dem dagdrømte i gjennomsnitt 47 prosent av den våkne dagen.

Den eneste aktiviteten som fikk tallet til å gå betydelig ned, var elskov. Folk dagdrømte kun 30 prosent av tiden mens de hadde sex.

– Dagdrømmer virker til å være til stede i alle aktiviteter vi utfører. Vår oppmerksomhet er bemerkelsesverdig sterkt i drømmenes verden, sier han.

– Utfordrer psykologien

Det at dagdrømmene gjorde dem mer deprimerte, utfordrer den etablerte psykologien, ifølge Lisa Feldman Barrett, psykolog og nevrolog ved Northeastern University i Boston.

– De fleste psykologer regner med at sinnet responderer på stimuli utenfra, men i denne studien virker det som om de er irrelevante, sier hun til Science.

Barrett påpeker at studien har visse svakheter. Blant annet er den foretatt blant kun de som har råd til en iPhone.

– Studien er en god start, men gir utilstrekkelig svar på om dagdrømmer fører til depresjon, sier hun.