GIR VERDIGHETSGARANTI: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med helse  og omsorgsminister Anne Grete Strøm Erichsen presenterte nye helselover og grunnlaget for ny nasjonal helse  og omsorgsplan under en seanse på Sofienbergsenteret i Oslo mandag. Fredag ble «verdighetsgarantien» vedtatt. (Foto: Holm, Morten)
GIR VERDIGHETSGARANTI: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med helse og omsorgsminister Anne Grete Strøm Erichsen presenterte nye helselover og grunnlaget for ny nasjonal helse og omsorgsplan under en seanse på Sofienbergsenteret i Oslo mandag. Fredag ble «verdighetsgarantien» vedtatt. (Foto: Holm, Morten)

Regjeringen vedtar «verdighetsgaranti» i eldreomsorgen

Forskriftene for en verdig eldreomsorg ble vedtatt av regjeringen fredag. Krf og Venstre tar æren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Sammen med styrket kommuneøkonomi og en bedre tilskuddsordning til sykehjem og omsorgsboliger, er garantien et viktig bidrag i regjeringens arbeid for å en bedre eldreomsorg, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Forskriften som er vedtatt i dag har hjemmel i kommunehelesetjenesteloven og sosialtjenesteloven, og kalles «Verdighetsgarantien».

LES OGSÅ: Nå kommer eldremilliarden fra Stoltenberg

– Full retrett fra regjeringen

Verdighetsgarantien er en oppfølging av eldreforliket med Kristelig Folkeparti og Venstre. KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, betegner verdighetsgarantien som en full retrett fra regjeringens side. Uten press fra KrF og Venstre mener han det ikke ville blitt noen garanti.

– Avtalen ville ikke blitt overholdt uten det sterke presset vi har vist, sier han.

Forskriften er blant annet ment å innskrenke kommunenes mulighet til å avslå omsorgstilbud med begrunnelse i ressurssituasjon og personell.

LES OGSÅ: Kommuner må kutte i velferdstilbudet

– Klarere regler

Regjeringen opplyser at verdighetsgarantien skal klargjøre hvilke rettigheter de eldre har i eldreomsorgen, og hvordan omsorgen skal tilpasses til den enkelte.

Klagemulighetene til den enkelte skal også være bedre og klarere.

– Forskriften bidrar til å sikre en riktig prioritering av innsatsen i omsorgstjenesten, slår helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fast i en pressemelding. (TV 2/NTB)