HELSEFARLIG: Ansatte på Kastrup flyplassen utenfor København puster daglig inn helseskadelige partikler som kan føre til livsfarlige sykdommer.  (Foto: John McConnico)
HELSEFARLIG: Ansatte på Kastrup flyplassen utenfor København puster daglig inn helseskadelige partikler som kan føre til livsfarlige sykdommer. (Foto: John McConnico)

Hevder luften på Kastrup er livsfarlig

Bagasjestuerne og andre ansatte på Kastrup-flyplassen utenfor København puster daglig inn helseskadelige partikler som kan føre til livsfarlige sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Medarbeiderne puster inn opptil ti ganger så mye av de ultrafine og svært helseskadelige partiklene, som om de hadde jobbet midt på H.C. Andersens Boulevard i rushtida, sier Kåre Press-Kristensen, som er ekspert på luftforurensning ved Det Økologiske Råd.

Fagforeningene som har medlemmer Kastrup anslår at opptil 6.000 mennesker er i kontakt med partikkelforurensningen på arbeidsplassen, og faglig sekretær i 3F Kastrup, Lars Brogaard, er rystet.

Krever handlingsplan

– Det er ikke lenger nok å holde møter og snakke rundt. Jeg vil kreve at flyplassen legger fram en handlingsplan over hva de akter å gjøre med dette, sier han til Politiken.

Flyplassen venter inntil videre på nye målinger som skal vise hvor mye av forurensningen som kommer fra fly, og hva som kommer fra dieselkjøretøy.

– Dersom det er en kobling mellom arbeidsmiljøet vi har her, og risikoen for å få kreft, så tar vi selvsagt det ytterst alvorlig, sier driftsdirektør Michael Løve ved Københavns Lufthavne. (©NTB)