Regjeringen gir ekstra milliard til eldreomsorg

Regjeringen gir en ekstra milliard kroner til eldreomsorg i norske kommuner i år og øker i tillegg støtten til nye sykehjems- og omsorgsplasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanligvis kommer slike bevilgninger i forbindelse med fremlegging av statsbudsjett i september eller revidert budsjett i mai. Men på grunn av større skatteinntekter velger regjeringen å legge fram ekstrabevilgningen for Stortinget 19. november, skriver Aftenposten.

– Dette muliggjør en økt satsing på eldreomsorg. Denne regjeringen har hatt en massiv satsing på pleie og omsorg. Nå trapper vi ytterligere opp, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) er opptatt av at den ekstra milliarden ikke blir tatt fra kommunene selv om de ikke skulle greie å bruke den opp innenfor 2010-budsjettet. Kommunene kan bruke pengene i budsjettet for neste år hvis de vil.

De frie midlene er en oppfølging av eldreforliket med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Regjeringen varsler i tillegg at den vil øke investeringstilskuddet til omsorgsboliger og sykehjemsplasser neste år. Dagens investeringstilskudd for sykehjemsplasser øker fra 660.000 kroner til 890.000 kroner. Dagens investeringstilskudd for omsorgsboliger øker fra 440.000 kroner til 670.000 kroner.

– Investeringstilskuddet gir rom for å bygge nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser, sier Stoltenberg. (©NTB)