BORDET: Det tyrkiske skipet Mavi Marmara ble bordet av israelske spesialsoldater da det forsøkte å ta seg inn til Gaza.  (Foto: JACK GUEZ/Afp)
BORDET: Det tyrkiske skipet Mavi Marmara ble bordet av israelske spesialsoldater da det forsøkte å ta seg inn til Gaza. (Foto: JACK GUEZ/Afp)

FN: – Ingen bedring for folk på Gazastripen

Situasjonen er ikke blitt bedre for folk på Gazastripen, flere måneder etter at Israel ga etter for internasjonalt press og sa de ville lette på blokaden, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ingen materielle endringer for folk på bakken her når det gjelder status, avhengighet av nødhjelp, fraværet av gjenoppbygging eller økonomi, sier FNs representant John Ging til BBC.

– Lettelsen (av blokaden), slik den ble omtalt, har ikke vært noe mer enn en politisk lettelse av presset mot Israel og Egypt, legger han til.

Israel tillater bare begrenset med varer over grensen til Gazastripen. Det gjør at palestinerne ikke har tilgang på nødvendige artikler, blant annet til å bygge opp igjen husene som ble ødelagt under krigen for snart to år siden.

Det er også vanskelig for palestinerne å eksportere varer eller å reise ut, noe som har ødelagt økonomien i det palestinske området. Etter at israelske soldater stanset en flotilje med varer til Gazastripen og drepte ni aktivister om bord, la en rekke land press på Israel for å få landet til å lette på blokaden.

I en kommentar til Gings uttalelser sier en talsmann for israelske myndigheter at FN lar være å snakke om «elefanten i rommet». (©NTB)