PÅ NORSK JORD: Laila og Ole Kristian Navrud var slitne, men glade da de ankom Gardermoen. De ble møtt av den nærmeste familien. (Foto: Sveinung Kyte)
PÅ NORSK JORD: Laila og Ole Kristian Navrud var slitne, men glade da de ankom Gardermoen. De ble møtt av den nærmeste familien. (Foto: Sveinung Kyte)

Laila og familien kom hjem til Norge: – Nå er alt fullkomment

I flere måneder fryktet familien Navrud at de skulle splittes. Natt til fredag kom Laila og ektemannen hjem til Norge med begge barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et stort smil om munnen og minstegutten godt i armkroken kom Laila Navrud ut i ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen ved 02-tiden natt til fredag. Like etter kom ektemannen Ole Kristian.

Endelig er de på norsk jord igjen som en samlet familie.

– De siste månedene har vært vonde og lange. Men nå er alt fullkomment. Det er deilig, sier Ole Kristian Navrud til TV 2.

VARM VELKOMST: Ole Kristian Navruds sønner Kristian (12) og Håkon (9)  hadde laget en flott velkomstplakat.  (Foto: Sveinung Kyte)
VARM VELKOMST: Ole Kristian Navruds sønner Kristian (12) og Håkon (9) hadde laget en flott velkomstplakat. (Foto: Sveinung Kyte)

– Herlig å ha dem hjemme

For to uker siden reiste han til Filippinene for å hente familien hjem til Modum og Norge. Da hadde allerede Laila vært der siden begynnelsen av oktober for å være sammen med sin fem år gamle sønn Kheo. Lille Kent Oscar som hun har sammen med Ole Kristian, var også med på reisen til Lailas hjemland.

– Vi har vært på reisefot i bortimot 30 timer nå, forteller Ole Kristian.

Hva skal dere nå?

SAMLET: Ole Kristian Navrud er glad for at hele familien endelig kan få bo sammen i Norge.  (Foto: Sveinung Kyte)
SAMLET: Ole Kristian Navrud er glad for at hele familien endelig kan få bo sammen i Norge. (Foto: Sveinung Kyte)

– Hjem og sove.

Men bestemor Grete Freitag har litt andre planer.

– Frokosten står hjemme. Det er mat og kaker. Det er planlagt stor fakkelfest, men hvor mange som er våkne nå det vet jeg ikke, sier hun til TV 2.

– Det er helt herlig å ha fått dem hjem igjen, trygt på norsk jord, sier bestemoren og gir en ekstra god klem til det minste barnebarnet.

Voldsomt engasjement

TV 2 har i en rekke reportasjer fortalt historien om Laila Navrud. Hun kom til Norge fra Filippinene for å jobbe som au pair i 2007 og traff Ole Kristian Navrud.

Paret giftet seg i juni 2008. Sammen fikk de sønnen Kent Oscar. Fra før hadde Laila sønnen Kheo som ventet på henne i hjemlandet.

FÅR VÆRE SAMMEN: Laila, Ole Kristian og åtte måneder gamle Kent Oscar kan nesten ikke tro at de nå kan få leve sammen i Norge.  (Foto: Anja Tho Gunnersen)
FÅR VÆRE SAMMEN: Laila, Ole Kristian og åtte måneder gamle Kent Oscar kan nesten ikke tro at de nå kan få leve sammen i Norge. (Foto: Anja Tho Gunnersen)

10. mai kom beskjeden om at Laila var utvist fra Norge fordi hun jobbet på en kafé, mens arbeidstillatelsen egentlig bare gjaldt dersom hun var au pair. Den norske staten ville splitte den lille familien fordi de ikke hadde forstått formuleringen «uf 4a 2 b» på arbeidstillatelsen.

Les også: Tapte anken: Laila Navrud (28) kastes ut av Norge

Saken vakte voldsom oppmerksomhet da at TV 2 tok den opp. Og i månedene som fulgte ble det både opp- og nedturer for familien.

En anke til Utlendingsnemnda førte ikke frem, og så sent som 12. juli så det ut til at Laila og lille Kent Oscar måtte reise fra ektemann og far Ole Kristian Navrud.

HER STARTET DET: Laila mistolket denne koden som er stemplet i passet hennes. Nå kastes hun ut av landet.
HER STARTET DET: Laila mistolket denne koden som er stemplet i passet hennes. Nå kastes hun ut av landet.

Stoltenberg skar gjennom

Men så skar statsminister Jens Stoltenberg gjennom. I sin tale til AUFs sommerleir på Utøya 17. juli sa Stoltenberg at man ikke bør straffes for å jobbe, og varslet endringer i utlendingsforskriften.

Endringen går ut på at utenlandske statsborgere som har arbeidet ulovlig i Norge i mindre enn to år ikke skal utvises, hvis de har barn i Norge.

– Jula kom tidlig i år, strålte Ole Kristian da det ble kjent at Laila får bli i Norge.

– Nå kan vi endelig få et normalt familieliv. Vi kan kose oss og leve uten å være bekymret hele tiden, sa ekteparet til tv2nyhetene.no.

Se utdrag fra talen på Utøya her:

441409