JAKTER PÅ E.COLI KILDE: Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)
JAKTER PÅ E.COLI KILDE: Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Josefsen, Jon Michael/Scanpix)

Samme E. coli-bakterie hos to barn

To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet av samme bakteriestamme.

Bakterien har samme DNA-profil som den som forårsaket utbruddet i 2009, opplyser avdelingsdirektør Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

– Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier Iversen.

Nasjonalt utbrudd

De to barna som er smittet av samme kilde, kommer fra Oslo og Råde i Østfold. Det tredje barnet som er sykt kommer fra Bærum. Denne bakterien er ikke ferdig analysert ennå.

Folkehelseinstituttet definerer nå utbruddet som et nasjonalt utbrudd.

Se reportasje (reporter: Dag Stamnes)

472593

Vanskelig arbeid

Tre barn er i løpet av de to siste ukene innlagt på Oslo universitetssykehus med symptomer på hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Tidligere torsdag uttalte Iversen til NTB at jakten på smittekilden ersvært vanskelig.

– Vi skal gjøre alt hva vi kan, men det er ikke sikkert at vi finner noen kilde. Det er litt som å lete etter nåla i høystakken, sa Iversen.

13 syke

Ved det forrige store E. coli-utbruddet i 2009 ble 13 barn syke, ni av dem alvorlig, over en ti måneder lang periode. Smittekilden ble aldri funnet, tross langvarig, omfattende og intensiv etterforskning.

Synderen den gang ble identifisert som E. coli O157. Heller ikke ved store utbrudd i andre land har man noen gang klart å finne smittekilden til denne E. coli-varianten.

(NTB/TV 2)