Samme E. coli-stamme hos to av barna

To av barna som har fått påvist E. coli, er smittet av samme bakteriestamme. Bakterien har samme DNA-profil som den som forårsaket utbruddet i 2009, opplyser Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre barn fra henholdsvis Oslo, Bærum og Råde er i løpet av de to siste ukene innlagt på Oslo universitetssykehus med symptomer på hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Prøvene fra det tredje barnet var torsdag ennå ikke klare.

– Påvisningen av den samme bakteriestammen hos to av pasientene styrker mistanken om at dette kan være et utbrudd med en felles smittekilde, sier avdelingsdirektør Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

Det er for tidlig å si om det er noen sammenheng mellom disse to tilfellene og utbruddet i 2009, der ni barn utviklet HUS.

Selv om det jaktes intensivt på kilden til E. coli-utbruddet, er det langt fra sikkert at Folkehelseinstituttet og Mattilsynet finner svaret, understreker de ansvarlige.

– Vi skal gjøre alt hva vi kan, men det er ikke sikkert at vi finner noen kilde. Det er litt som å lete etter nåla i høystakken, sier Iversen til NTB.

Ved det forrige store E. coli-utbruddet i 2009 ble 13 barn syke, ni av dem alvorlig, over en ti måneder lang periode. Smittekilden ble aldri funnet, tross langvarig, omfattende og intensiv etterforskning.

Synderen den gang ble identifisert som E. coli O157. Heller ikke ved store utbrudd i andre land har man noen gang klart å finne smittekilden til denne E. coli-varianten. (©NTB)