ina_frederik (Foto: Privat)
ina_frederik (Foto: Privat)

Leiligheten krympet 18 kvm etter at de flyttet inn

- Vi føler oss lurt, vi har ingen erfaring med å leie, sier Frederik (20).

Ina Rapp Nyborg (18) og Frederik Andreas Andersen (20) bor sammen i en leilighet i Tromsø. De bestemte seg for å flytte sammen i april, og begynte å lete etter en sentral og romslig leilighet.

– Vi lette på Finn.no, og fant det vi trodde var den perfekte leiligheten for oss. I annonsen stod det at leiligheten var på rundt 60 kvadratmeter, og prisen var på 6.000 kroner i måneden, pluss strøm.

Paret var på visning, og kort tid etter fikk de beskjed om at de kunne leie leiligheten.

Les også: Tonjes leilighet ble tatt over av kakerlakker

Mistenkte at den var mindre

– Samboeren min hadde en mistanke om at leiligheten var litt mindre enn det vi ble fortalt. Da vi spurte om det var mulig å komme på en ny visning før vi skrev under kontrakten fikk vi beskjed om at den ble leid ut til noen andre hvis vi ikke var interessert. Vi så ingen annen råd enn å takke ja, og skrive under på kontrakten, skriver Ina i en mail til TV 2 hjelper deg.

I kontrakten står det at 2-romsleiligheten er på cirka 50 kvadratmeter, men paret begynte å mistenke at den var mindre da de så på andre leiligheter.

– Vi målte den med laser, og fant ut at den i virkeligheten er knappe 32 kvadratmeter, sier Ina.

Les også: Kjøp denne leiligheten og få «fet» lyd

- Det er skikkelig surt

– Huseieren sa at det ikke hadde noe å si hvilken størrelse leiligheten var på, de ville tatt samme pris uansett, sier Ina.

Ina forteller at det er vanskelig å finne leilighet i Tromsø, og at de ikke vil risikere stå uten leilighet.

– Vi lurer på om vi har noen rettigheter, og vil gjerne informere andre, slik at de ikke kommer i samme knipe. For det er skikkelig surt, sier Ina.

Se også: Fikk tilbake leilighet full av brukte kondomer, tyvegods og dop

- Huseier bør ha målene

– Huseier kjøpte huset i mars, så hun bør ha målene. Når vi tok opp så sa hun at de ikke hadde målt opp før de flyttet inn, sier Inas samboer Frederik.

– Jeg synes det er forferdelig. Vi føler oss veldig lurt. Hun som bodde der før betalte 4.000 kroner i måneden, nå betaler vi 6.000 for det som liksom skal være 50 kvadratmeter. Det er bittert. Det står cirka 50 kvadratmeter i kontrakten, det merkelig at de bommer med 40 prosent, sier Frederik.

Ina beskriver situasjonen som «kjip».

– Det er ikke akkurat noe artig. Det er kjipt fordi vi føler det ikke er noen utvei. Vi føler at vi har blitt lurt, vi har ingen erfaring med leie før. Vi har ikke noen rettigheter.

Les også: NRK krevde nesten 9.000 kroner i lisens av uføretrygdede Malin

Kan være en mangel

Per Oddvar Pallum, advokat i Leieboerforeningen, mener samboerparet har rettigheter.

– Jussen er aldri krystallklar, men et arealavvik på 40 prosent er veldig mye. Det er to mulig vinklinger i denne saken. Enten må man se på arealavviket som en mangel i husleierettslig forstand. Det er flere saker om dette i avhendingsretten, og der har domstolene normalt lagt seg på en linje der et avvik på 5-10 prosent er en kjøpsrettslig mangel. Det er relevant å se på disse sakene selv om dette er en husleiesak, sier Pallum til TV 2 hjelper deg.

– Det må vurderes om mangelen kan gi leietaker rett til for eksempel prisavslag på husleien, men det forutsettes normalt at leietakerne har gjort huseier oppmerksom på manglene innen rimelig tid etter at de oppdaget arealsvikten, sier Pallum.

– Alternativt kan man se nærmere på om prisen rett og slett er satt for høy. Det er etter husleieloven satt forbud mot urimelig høy markedsleie, og hvis prisen er beregnet ut i fra at leiligheten er 50 kvadratmeter kan det fort være at prisen er blitt satt ulovlig høy. Basert på opplysningen om at prisen ved forrige leieforhold var rundt 4.000 kroner kan det virke som at prisen har vokst med 50 prosent uten at leiligheten har vokst en eneste kvadratmeter.

Redde for å bli kastet ut

Ina og Frederik er redde for å bli kastet ut når saken trykkes, i tilfelle kontrakten er feil på grunn av feil opplysninger om areal.

– Det har ingenting å si. Leiekontrakten er gyldig - det eneste tema her er om prisen er riktig eller ikke, sier Pallum.

Han mener paret bør prøve begge innfallsvinklene, både mangel og feil prissetting.

– At leiligheten er såpass mye mindre enn i kontrakten tilsier må i utgangspunktet representere en mangel. Ellers kan det virke som at markedet har blitt lurt, ved at leiligheten har fått en pris som tilsier at den er langt større enn den faktisk er. Dette kan, mangel eller ikke, medføre at prisen skal nedsettes, sier Pallum.

Les også: Linn (24) pusset opp og flyttet inn - kastes ut

Huseier svarer for seg

– Ina og Frederik sier de har målt leiligheten til 32 kvm, mens i kontrakten står det 50 kvm. Stemmer dette?

– Det står cirka 50 kvadratmeter i kontrakten. Grunnen er at det er brukt standardkontrakt fra Forbrukerrådet, i den heter det cirkaareal. Det stemmer ikke at den ble annonsert som 60 kvm, sier huseier til TV 2 hjelper deg.

– Ina og Frederik sier at dere ikke vil redusere leien, og at forrige leietaker under forrige huseier betalte 4.000 kroner i måneden. Dette stemmer mer med markedspris. Hva er din kommentar?

– De har ikke bedt om å få redusert husleie, og jeg synes husleien passer bra med markedsleie. Ina og Frederik kjente hun som bodde i leiligheten tidligere.

Ina og Frederik leier en 2-roms i huset. Ved siden av 2-romsen er det en 3-roms som ble leid ut for 4.000 kroner av forrige huseier.

– Han som bodde der før hadde nok ikke optimalisert leien. Det største problemet er at Ina og Frederik ikke har tatt det opp. Husleien kommer an på etterspørsel, sier huseier.

Gjennomsnittsleien for 1-roms leiligheter på 35 kvadratmeter er ifølge SSB 4.122 kroner i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo. SSB regner en 2-roms leilighet til å være 55 kvm, her er gjennomsnittsprisen 5.765 kroner, men det er altså langt fra størrelsen på Ina og Frederiks leilighet. Når det gjelder 2-romsleiligheter er prisen per kvadratmeter 1.402 i året, ganget med 32 og delt på 12, gir det en månedspris på 3.738 kroner per måned. Betyr det at Ina og Frederik betaler for mye?

– Nei, de betaler absolutt ikke for mye, sier huseier.

Vil ikke redusere

Huseier forteller at de kjøpte huset privat, og har ikke noe prospekt som kunne vist størrelsen på uteleiedelen.

– Vi har areal på grunnflate, og andre og tredje etasje, men ikke spesifikt på leiedel.

Huseier sier det ikke stemmer at Ina og Frederik ble nektet ny visning da de mistenkte at leiligheten var mindre enn de trodde.

– Huseieren sa at det ikke hadde noe å si hvilken størrelse leiligheten var på, de ville tatt samme pris uansett, sier Ina. Hva er din kommentar til dette?

– Det stemmer ikke. Det er som jeg har sagt tidligere, vi har puttet inn et cirkatall.

Lyn fra klar himmel

Det er ganske stor forskjell på 50 kvadratmeter og 32 kvadratmeter?

– Det er vel 40 prosent feil, men nei, vi vil ikke redusere. Hvorfor skal vi tenke på prisen hvis vi ikke har fått noen henvendelse? Sier huseier.

– Det kan ikke ha kommet som noen overraskelse for dem, de har jo vært og sett på den, sier huseier.

– Jeg har ingen spesielle kommentarer utover det. De har nevnt det selv, at de har målt, men de har ikke sagt noe om at de ønsker redusert leie. Det kommer litt som lyn fra klar himmel.

Han mener det ikke hadde gjort noen forskjell om de hadde bedt om redusert leie, og sier han tviler på at de kommer til å redusere husleien.

Uenig

Ina er uenig i flere av huseierens uttalelser.

– Kona hans sa at hun ville ikke endre prisen uansett størrelse, da vi spurte henne. Vi har jo snakket med dem. Kona var her nede, så det kan hende hun ikke fortalt det, men det er jo rart.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter