– Samarbeid skal skape balansert verdensøkonomi

G20-lederne bruker ord som dialog og samarbeid på åpningsdagen av økonomitoppmøtet i Seoul. Under overflaten lurer dyp, intens uenighet om hvordan man skal få verdensøkonomien på beina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Barack Obama og Kinas president Hu Jintao er blant dem som på G20-møtets første dag sier seg enige i at dialog og samarbeid er viktig for å sikre en balansert verdensøkonomi med bærekraftig vekst.

Men om den tilsynelatende gode tonen vedvarer gjennom hovedforhandlingene, gjenstår å se. Lederne for verdens to største økonomier kommer til bordet med ulikt utgangspunkt. USA har sitt enorme handelsunderskudd, og Kina har sin rekordlave yuan.

USA løftet i de forberedende samtalene et forslag om å sette tallfestede mål for akseptable under- og overskudd på handelsbalansen. Initiativet ble raskt nedstemt av viktige aktører, deriblant Tysklands Angela Merkel, som selv sitter på et stort overskudd på handelsbalansen med utlandet. Likevel sa Obama torsdag at han tror på en avtale som både omtaler valuta og balanseregnskap.

Russiske ledere kom til møtet dystrere til sinns, og sa torsdag at landet frykter at enkeltland heller enn å samarbeide, vil bidra til en enda mer ustabil verdensøkonomi ved å svekke sine valutaer for å stimulere eksport.

Kommentaren retter seg spesielt mot Kina, men også generelt som en advarsel til land som spekulerer i ensidige devalueringer.

USAs finansminister Timothy Geithner måtte i et intervju med CNBC avkrefte at også Washington ønsker å svekke dollaren.

– USA ville aldri gjøre noe slikt, sa Geithner.(©NTB)