Lockheed Martin F 35 Lightning II (Foto: US Air Force/)
Lockheed Martin F 35 Lightning II (Foto: US Air Force/)

Amerikanske jagerfly-kutt kan svi for Norge

Det amerikanske forsvaret bør klare seg med halvparten så mange kampfly av typen F-35 som planlagt, foreslår et Obama-oppnevnt utvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utvalget skal legge fram forslag til hvordan USA skal redusere sitt store budsjettunderskudd, og i utkast til rapport tas det til orde for dramatiske forsvarskutt.

Det amerikanske forsvaret bør redusere innkjøpene av våpen og utstyr med 15 prosent, mener de to lederne av utvalget, Erskine Bowles og Alan K. Simpson.

Kutter i utvikling

Utvalget foreslår også at Pentagon kutter sine utviklingskostnader med 10 prosent, noe som vil bidra til å redusere det føderale budsjettunderskuddet i 2015 med over 40 milliarder kroner.

Bowles var stabssjef i Det hvite hus under president Bill Clinton, mens Simpson har lang fartstid i Senatet for republikanerne.

Kampflyene er av typen F-35, også kjent som Joint Strike Fighter, og skal produseres av forsvarsgiganten Lockheed Martin.

Det planlagte flykjøpet vil være USAs dyreste våpenhandel noensinne med en antatt prislapp på hele 2.240 milliarder kroner over de neste 20 årene.

Her kan du se video av JSF-prototypen:

275997

Kan bli dyrt for Norge

Norge skal etter planen kjøpe 56 slike fly, men en dramatisk reduksjon i produksjonen kan få store følger for prisen.

SE OGSÅ: Frykter nye jagerfly-forsinkelser

Ved å videreføre dagens kampfly av typen F-16 og Boeing F/A-18E vil budsjettunderskuddet kunne reduseres med ytterligere 56 milliarder kroner, påpeker utvalget i sitt utkast til rapport.

Minst 14 av utvalgets medlemmer må stille seg bak forslagene før den endelige rapporten kan legges fram for president Obama. Dersom ikke dette skjer, må rapporten vannes ut og forslagene om kutt reduseres til det oppnås enighet.

Republikanerne motsetter seg vanligvis store forsvarskutt og vil ved hjelp av sitt nyerobrede flertall i Representantenes hus trolig stemme imot.

Også mange demokrater er skeptiske og tenker på de mange arbeidsplassene innen USAs forsvarsindustri. (NTB)