arne_johannessen (Foto: Gisle Bjorå/TV 2/)
arne_johannessen (Foto: Gisle Bjorå/TV 2/)

Mener politireform vil gi mindre synlig politi

Politidirektoratet foreslår å kutte 12 av landets 27 politidistrikt. Politiets Fellesforbund advarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare ti år etter den store politireformen  skal strukturen i politi-Norge igjen endres. På oppdrag fra Justisdepartementet har Politidirektoratet utarbeidet utkast til en ny resultatreform. Ett av forslagene er å redusere antall politidistrikter fra  dagens 27 til 15.

Mindre fokus på struktur

– En må lære litt av de prosessene man har hatt, og kanskje denne gang fokusere mindre på struktur og heller se på arbeidsformene i norsk politi. Lederkultur og samhandling, blant annet, sier Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.

Advarer mot sentralisering

Johannessen har selv vært med i styringsgruppen for resultatreformen. Nå er arbeidet avsluttet og forslagene skal  ut på høring. Fagforeningslederen tror ikke sentralisering vil møte folks behov for polititjenester.

– Publikum etterspør mer nærpoliti. Et synlig politi. Og da tror jeg ikke grepet er å lage enda større enheter, sier Johannessen.

 Vil kutte 12 politidistrikt

Da politidirektør Ingelin Killengren for to år siden samlet  sine politimestere i Kirkenes, var de 27 i tallet. Nå foreslår hun såkalte bærekraftige enheter, 15,18 eller 22 politidistrikt som alternativ til dagens struktur. Det betyr blant annet sammenslåing av Øst- og Vestfinnmark, Sunnmøre og Nordmøre/Romsdal, Søndre og Nordre Buskerud og Vest-oppland og Gudbrandsdal politidistrikt.

Forslag som under prosessen har vært, og fortsett er taushetsbelagt.

– Heldigvis, nå har justisministeren lovet, at det blir full åpenhet og høring. Og det er jeg glad for, sier Johannessen.