tog (Foto: Scanpix)
tog (Foto: Scanpix)

Vurderer å gi NSB dagbøter

Jernbanetilsynet vurderer å ilegge NSB dagbøter fordi togpassasjerer slippes av ved jernbaneskinnene og ikke på perrongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag skrev Aftenposten.no at Jernbanetilsynet ser meget alvorlig på en hendelse ved Oslo S i oktober der den bakerste vognen på et tog ble stående utenfor perrongen.

Minst én person gikk ut av vognen, gikk langs skinnegangen og tok seg opp på perrongen.

– Helt uakseptabelt

Aftenposten.no har i ettertid fått henvendelser fra lesere som forteller at det ved mange stasjoner er vanlig å gå ut av vognene og ned på pukken ved skinnegangen fordi togene er lengre enn perrongene.

Jernbanetilsynets direktør Erik Ø. Johnsen er svært kritisk til at dette skjer.

– Dette er grove brudd på forskriften, og det er helt uakseptabelt. Vi har våre reaksjonsmåter og må vurdere hva vi nå skal gjøre. Dagbøter er en mulig reaksjon, men det er for tidlig å si om dette blir aktuelt, sier han.

– Sikkerhet går fremfor punktlighet

Informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB bekrefter at togselskapene har ansvaret for at av- og påstigning ikke skjer utenfor plattformen.

Han har ikke noen enkel forklaring på hvorfor forskriften blir brutt.

– Det er praktisk veldig vanskelig å sikre at ingen passasjerer forlater toget utenfor perrongen, men vi vil gjøre alt som står i vår makt for å unngå at det skjer. Vi må gi klare opplysninger over høyttaler, og vi vil uansett ikke prioritere punktlighet fremfor sikkerhet, sier han til Aftenposten.no. (©NTB)