- Familien får ikke besøke nobelprisvinner

Liu Xiaobos brødre sier de ikke har fått tillatelse til å besøke nobelprisvinneren i fengselet. De mistenker at myndighetene vil hindre ham i å gi en uttalelse om prisen til omverdenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskerettsgruppen Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati opplyser at de to brødrene Liu Xiaoguang og Liu Xiaoxuan, samt hans svoger Liu Tong, hadde bedt om å få besøke den kinesiske dissidenten i fengselet onsdag. Men de fikk ikke noe svar på henvendelsen, til tross for at fangenes nærmeste slektninger har rett til ett besøk i måneden, ifølge kinesisk lov.

Da fredsprisvinnerens kone Liu Xia besøkte ham to dager etter Nobelkomiteens kunngjøring, skal Liu Xiaobo ha fortalt at han ville gi en offentlig kunngjøring om tildelingen. Men nå frykter familien at myndighetene vil hindre meddelelsen, og at de derfor vil nekte familien å besøke ham helt til prisseremonien 10. desember er overstått.

De to brødrene har tidligere sagt at de ønsker å ta imot prisen på Liu Xiaobos vegne, ettersom han sitter fengslet. Men det er usikkert om de vil få mulighet til det.

Liu Xiaoxuan sier han har fått beskjed av sin arbeidsgiver om at han ikke må dra til Oslo, ifølge Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati. (©NTB)