HØYERE ALDERSGRENSE: Helsedirektoratet har foreslått å heve aldersgrensen for salg av tobakk fra 18 til 20 år. (Foto: Lise Åserud)
HØYERE ALDERSGRENSE: Helsedirektoratet har foreslått å heve aldersgrensen for salg av tobakk fra 18 til 20 år. (Foto: Lise Åserud)

Hver tredje røyker støtter høyere aldersgrense

Hver tredje dagligrøyker støtter høyere aldersgrense for kjøp av tobakk, ifølge undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektoratet har allerede lansert et forslag om høyere aldersgrense på røyk, og den høye prosentandelen som støtter forslaget overrasker forskerne hos Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

– Minst kontroversielt

– Det ser ut til at de tiltakene som er foreslått politisk på området tobakksforebygging nå, så er dette det minst kontroversielle, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge undersøkelsen som Synovate har gjennomført for SIRUS, er halvparten av dagligrøykerne motstandere av høyere aldersgrense. 17 prosent stiller seg midt mellom enig og uenig.

Les også: Bildene som skal få bort suget etter røyk

Unge røykere uenige

De yngste røykerne er de ivrigste motstanderne av høyere aldersgrense. Lund mener resultatet viser at motstanden øker desto mer involvert man er i røyking.

Helsedirektoratet har foreslått å heve aldersgrensen for salg av tobakk fra 18 til 20 år. Forslaget ligger nå til behandling hos Helse- og omsorgsdepartementet. (©NTB)