Animalia slakter tallrot i Mattilsynet

Fagsenteret Animalia slakter Mattilsynets måte å rapportere slaktedyrkontroller på. Det kan gå ut over dyrevelferden, mener senteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet oppga i fjor at det hadde kontrollert rundt 65 millioner gris og 71 millioner storfe på slakteriene. De reelle tallene er at det ble slaktet rundt 1,5 millioner gris og nærmere 350.000 storfe i fjor. Mattilsynets rapportering i fjor oppga 350.000 gris for mye mens det manglet 27.000 storfe.

– Det ser ut som vi i statistikken har bommet på antall kilo og antall dyr i år, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet til Nationen.

Animalia har nå fått nok og har sendt et brev til Mattilsynet. Bakgrunnen for den arge stemningen i Animalia er at senteret årlig gir ut en rapport som viser hvor mange dyr som prosentvis dør på vei til slakteriene. I fjor kunne ikke Animalia presentere tallene på grunn av Mattilsynets tallrot.

– Tallene vi fikk er så veldig langt fra det antallet som faktisk slaktes at vi ikke kunne bruke dem, sier administrerende direktør Tor Arne Ruud i Animalia.

Mattilsynet opplyste i fjor at noe av årsaken til feilen var at kjøttkontrollen brukte et gammelt dataprogram og at opplysningene ikke kunne overføres fra dette til et nytt program kalt MATS. Ruud konstaterer at heller ikke det nye verktøyet har løst problemet hittil.

Mattilsynet innser problemet. – Vi må ha forståelige statistikker og vil snart både besvare brevet fra Animalia og be dem om et møte, sier Edvardsen. (©NTB)