bilen (Foto: TV 2 hjelper deg)
bilen (Foto: TV 2 hjelper deg)

Sendte bilen på verksted – fikk tilbake vrak to år senere

Jobben skulle ta én time.

Forskuddsbetaling, konkurs, politianmeldelser og en ubrukelig og ødelagt bil. Alt som kunne gå galt i forbindelse med reparasjonen av Birger Thoresens Range Rover, gikk galt.

To år etter han leverte inn bilen på Alltec Motorsenter, fikk Range Rover-entusiasten Birger bilen sin tilbake som et ubrukelig vrak.

Se også: Bilselgeren lurte både kundene og banken

Forskuddsbetalte

– Det er rett og slett trist. Det er verre enn jeg kunne forestille meg, sier Thoresen etter å ha sett bilen sin for første gang på over et år. Da han fant bilen var bl.a. motoren vekk, et dekk var ødelagt, deler var plukket fra dashbordet og både nøkler og vognkort manglet.

Historien om Birger Thoresens Range Rover startet høsten 2008 da motoren på bilen røk, og Birger leverte den inn til Alltec Motorsenter på utsiden av Trondheim.

Mekanikeren og mannen bak verkstedet, Tom Einar Clausen, var ifølge kunden en anerkjent og velrespektert ekspert i Range Rover-miljøet.

birgert (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)
birgert (Foto: TV 2 hjelper deg / Ørnulf Riisnæs)

Han ble enig med Clausen om å forskuddsbetale 36.000 kroner for en ny motor og jobben. Bilen skulle leveres tilbake til Thoresen få uker etter, men datoen for når bilen skulle ferdigstilles ble stadig flyttet. På kvitteringen Thoresen fikk, sto det at jobben med å bytte motor ville ta en time.

– Han sa alltid at min bil var den neste, at det bare var en bil igjen, sier Thoresen til TV 2 hjelper deg.

Til slutt slo selskapet seg konkurs i april 2009, et halvt år etter at Thoresen satt inn bilen. Clausen overbeviste Thoresen at han fortsatt ville ferdigstille bilen, denne gangen i det nye firmaet han var med på å opprette. Det nye selskapet het Alltec Autosenter og ble registrert den 15. april 2009.

– Han gjorde et nummer ut av at det nye selskapet hadde nesten det samme navnet, hevder Thoresen.

I en e-post til TV 2 hjelper deg, benekter Clausen at dette selskapet noen gang var aktivt, på tross av at det står registrert i Brønnøysundregistrene. Clausen sier at avtalen var at han som privatperson skulle reparere bilen.

TV 2 hjelper deg vet at Clausen i 2001 ble dømt for en rekke tilfeller av grovt bedrageri og senere mistet retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet for alltid.
Se mer om dette i morgen kl. 20.30.

IMG_0089-(2) (Foto: Privat)
IMG_0089-(2) (Foto: Privat)

Politianmeldelse

Thoresen gikk med på dette, men om han ikke allerede hadde begynt å ane ugler i mosen, gjorde han det nå.

Clausen oppga ifølge Thoresen aldri hvor det nye verkstedet var, han svarte sjeldnere og sjeldnere på telefonen, og bilen han tok med seg fra det forrige verkstedet, var vekk. Birger Thoresen så seg derfor nødt til å politianmelde mekanikeren i mai 2009.

– Det kom ikke så mye ut av politianmeldelsen annet enn at jeg fikk vite hvor Clausen bodde. Da jeg oppsøkte ham på hjemmeadressen så jeg bilen min i gården hans. Den var uten motor, og det så ikke ut til at han hadde gjort noen reparasjoner siden jeg satt den inn i november 2008.

Ved flere anledninger besøkte Thoresen på hjemmeadressen, og hver gang ble han lovt at bilen ville bli ferdig. Men til slutt forsvant bilen fra hjemmeadressen, og nok en gang ville ikke Clausen fortelle hvor bilen sto, hevder Thoresen.

– Han ble helt umulig å få tak i, og jeg ante ikke hvor bilen min sto, sier Thoresen.

Etter dette begynte Clausen ifølge Thoresen å si at han ville reparere bilen privat, ikke i den nystartede bedriften Alltec Autosenter, som ifølge Clausen selv aldri ble noe av.

Tom Einar Clausen sier at han aldri gjorde noe forsøk på å holde igjen bilen, og at Thoresen til en hver tid visste hvor bilen sto.

I Brønnøysundregistrene står bedriften registrert, og da TV 2 hjelper deg kredittsjekket Alltec Autosenter sto den fortsatt oppført som operativ, med flere betalingsanmerkninger – den seneste fra sensommeren 2010.

Les også: «Heftelsesfri» Audi TT var belånt med 384.000 kroner

Henlagt, men så ...

Etter at bilen forsvant fra hjemmeadressen hørte ikke Birger mer om bilen fra Clausen eller politiet før i oktober i år. Den 4. oktober fikk Birger beskjed om at anmeldelsen hans mot Clausen ble henlagt av politiet.

– Jeg føler meg helt rettsløs. Det blir for enkelt å slippe unna med bandittstreker og svindel hvis ikke engang politiet gidder å gjøre noe, sier Thoresen til TV 2 hjelper deg.

Thoresen kontaktet TV 2 hjelper deg for å få hjelp til å finne bilen sin og samtidig få Clausen å ta ansvar og reparere bilen hans.

motorrom (Foto: Ørnulf Riisnæs / TV 2 hjelper deg)
motorrom (Foto: Ørnulf Riisnæs / TV 2 hjelper deg)

Men, dagen før TV 2 hjelper deg skulle reise til Trondheim, ble Birger oppringt av politiet som hadde funnet bilen hans på en nedlagt militærleir på utsiden av Trondheim.

Skiltet på utsiden av den nedlagte militærleiren viser Alltec Autosenter – selskapet som ifølge Clausen aldri ble noe av. Inne på verkstedet var det et titalls biler, nesten alle Range Rovere.

Etter det TV 2 hjelper erfarer deg ble Clausen begjært kastet ut av verkstedet etter å ikke ha betalt husleie til eieren.

Se også: Sjokkert Jesper fikk bilen tauet bort

Bilen ødelagt

Blant de titalls Range Roverne som sto inne på verkstedet, fant Thoresen bilen, nedplukket, ødelagt og uten den nye motoren han betalte Clausen for. Den gamle motoren var også vekk, og i tillegg manglet både nøklene og vognkortet på bilen.

For å fjerne bilen måtte Thoresen leie en bergingsbil.

– Det var ikke slik jeg hadde sett for meg at bilen ble fjernet fra verkstedet. Det var slik den ankom verkstedet. Jeg tviler sterkt på at dette noen gang blir bil igjen, fortviler Birger Thoresen.

Birger anslår at han har hatt et reelt tap på nærmere 200.000,- på å sette inn bilen til Alltec.

– I tillegg til å ha forskuddsbetalt nærmere 40.000,-, har jeg betalt veiavgift og forsikringer på Range Roveren, jeg har måtte kjøpe en ny bil som jeg også har hatt reparasjonsutgifter på. I tillegg kommer årsavgift og forsikring på den. Verdien på Range Roveren nå er tilnærmet null og må selges som delebil eller vrak. Totalt har det kostet meg nærmere 200.000,-, sier Thoresen, som ønsker å advare andre mot å stole på Clausen.

– Bilen min er tapt, men jeg håper virkelig at han aldri får muligheten til å lure andre igjen.

Les også: Her feilparkerer parkeringsvakten

Oppsøkte Clausen

Birger og TV 2 hjelper deg ønsket å få Clausen til å stille til intervju. Mekanikeren fortalte TV 2 hjelper deg at han var bortreist på ferie i den perioden TV 2 hjelper deg var i Trondheim, men da vi tok med den misfornøyde kunden hjem til Clausen, var det mye som tydet på at han ikke snakket sant.

I gården utenfor huset sto det en rekke biler, vinduene på huset var åpne og flere hunder sto i inngjerdet i hagen, samt innendørs.

– Jeg syns det er feig av ham å ikke stille opp, sier Thoresen.

Dagen etter forsøker Thoresen å treffe mekanikeren igjen. Utenfor huset oppdager vi at flere biler har blitt flyttet rundt på siden dagen i forveien, og i tillegg har det kommet en ny Range Rover.

TV 2 hjelper deg ringer eieren av bilen. Han kan fortelle at Clausen dagen i forveien, da han ifølge seg selv skulle være bortreist, hadde reparert bilen hans og gitt beskjed om at den kunne hentes.

Mens vi venter på å se om Clausen skal dukke opp, kommer det en bil opp i gården. Føreren benekter å ha en avtale med mekanikeren og sier at han bare svingte innom på vei opp fra Oslo.

Thoresen er ikke overrasket over at Clausen ikke ønsker å stille opp.

– Det er det samme mønsteret vi har sett hele tiden. Med en gang det begynner å stramme seg litt rundt ham, så skygger han bare banen.

Se også: Ikke kjøp disse hagemøblene

Enda en anmeldelse

Den forrige anmeldelsen mot Clausen ble henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling. Etter å ha jaktet på mekanikeren i to dager, bestemmer Birger Thoresen seg for å anmelde ham igjen, og han håper at politiet følger opp saken denne gangen.

– Forhåpentlig så vil det bli etterforsket sånn at de kan klare å finne ut hva som har foregått og om det eventuelt er flere tilfeller som mitt.

Kan ikke bekrefte mangler

Clausen ville ikke møte verken Thoresen eller TV 2 hjelper deg til intervju, men i en e-post til TV 2 hjelper deg, benekter han beskyldningene om at han holdt bilen skjult fra kunden i forkant av den første politianmeldelsen.

– Politiet kom hjem til meg privat og kunne besiktige bilen, og de konkluderte med at henvendelsen fra Birger ikke kunne være riktig fremstilt i henhold til de faktiske forhold, skriver han.

Videre opplyser han at Birger Thoresen ble gjort kjent med at bilen ble flyttet til verkstedet på den nedlagte militærleiren hvor politiet senere fant den.

Dette benekter Thoresen, som hevder dette var første gangen han så bilen siden han fant den hjemme hos mekanikeren.

Om Thoresens bil hadde mangler, kan han verken bekrefte eller avkrefte, skriver han. Clausen hevder han ikke ble gjort kjent med politiets ransakelse av verkstedet, og skriver at han derfor ikke kan svare på hva som ble fjernet.

– Jeg har ingen kontroll på hva som er tatt med av deleutstyr som befant seg på lageret, skriver han.

Se mer om denne saken i onsdagens sending kl. 20.30.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter