Erik Andersen (58) ble i Follo tingrett dømt til ni års forvaring. 58 åringen må også betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til 66 ofre.  (Foto: TV 2)
Erik Andersen (58) ble i Follo tingrett dømt til ni års forvaring. 58 åringen må også betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til 66 ofre. (Foto: TV 2)

Lommemannsaken: – Barna forstår ikke hvorfor de må forklare seg på nytt

Forvaringsdømte Erik Andersen (58) anket deler av dommen på ni års fengsel, og tirsdag måtte han igjen møte i retten. En ny rettsrunde er ekstra belastende for ofrene, sier bistandsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag starter ankesaken av den såkalte lommemannsaken i Borgarting lagmannsrett. Erik Andersen ble 14. juni dømt til ni års forvaring, med en minstetid på seks år, for overgrep mott 66 unge gutter i perioden 1999 til 2006.

Les også: Forsvarer: – Dommen er streng

Må vitne

En forvaringsdom betyr at 58-åringen risikerer å sitte i fengsel på livstid. Han har valgt å anke deler av dommen fra Follo tingrett.

Mange av de fornærmede guttene slapp å vitne da saken ble behandlet i tingretten fordi ingen under 16 år skal behøve å møte rettsvesenet. Derfor ble det avspilt videoopptak av dommeravhør med guttene.

Én av de fornærmede som ikke møtte i retten i forrige runde kan bli innkalt til ankesaken fordi han har passert aldersgrensen for å slippe vitneplikten.

– Også vitner fra tidligere, som ikke er med i tiltalen, må forklare seg på nytt i lagmannsretten. Det er helt klart en belastning, sier leder for utvalget for bistandsadvokater Siv Hallgren til tv2nyhetene.no.

Les også: Politiet: – En lommemann ville ikke fått herje like lenge i dag

– Ripper opp i saken igjen

Når de forklart seg i tingretten, og nå må gjennom det samme en gang til. Hvordan opplever de det?

– De unge opplever dette som veldig unødvendig. Det er natuligvis ikke noe ønskelig fra deres side å rippe opp i dette om igjen og om igjen, sier Hallgren.

– Allerede når de har forklart deg for politiet eller i dommeravhør tenker de at de allerede har forklart seg og forstår ikke hensikten med at de må forklare seg enda en gang for retten.

(Saken fortsetter under)

471872

Dømt for voldtekt

Erik Andersen ble bare frifunnet på ett av 74 tiltalepunkter da dommen falt i sommer. Han er blant annet funnet skyldig i voldtekt av en sju år gammel gutt. Han ble også dømt for overgrep som sidestilles med samleie mot to gutter under 14 år, i det som er Norges-historiens mest omfattende overgrepssak.

– Andersen gruer seg og ser ikke fram til en ny runde i retten, sa den nye forsvareren, advokat Petar Sekulic, til NTB i helgen.

Han overtok saken fra den tidligere forsvareren for bare seks uker siden. Advokat Gunhild Lærum mente noen andre burde se på saken etter det totale nederlaget i tingretten.

Les også: Ba om frifinnelse for voldtekter

– Fare for gjentakelse

Gjennom hele rettssaken nektet Andersen for at han har voldtatt noen av ofrene. Han sa også at han aldri til å begå meg på noen mindreårige igjen «etter disse greiene her».

Retten har imidlertid ikke trodd på Andersen, og mener det er stor fare for at 58-åringen vil begå nye overgrep mot barn.

«Retten er ikke i tvil om at det massive antall lovovertredelser, diagnosen og hans handlemåte, og interesse for unge gutter over langt tid, innebærer at det foreligger en nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå nye alvorlige seksualforbrytelser» heter det i dommen.

Rettspsykiatere har også konkludert med at Andersen er pedofil og at det er fare for gjentakelse.