- Julehandelen opp 5 prosent

Nordmenn holder kanskje igjen på forbruket fra januar til november, men til jul slås lommebøkene vidt opp. Handelsnæringen venter 5 prosents vekst i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) anslår en totalomsetning på 48,5 milliarder kroner, eller rundt 10.000 kroner på hver.

- Vi forventer god vekst i julehandelen i år. Av erfaring vet vi at nordmenn strekker seg litt lenger når det kommer til juletradisjonene. Det betyr at vi ikke holder like hardt i lommeboken fram mot jul som vi har gjort så langt i år, sier HSH-sjef Vibeke H. Madsen.

HSH regner med at hver enkelt nordmann bruker 40 prosent mer i butikkene i desember enn i gjennomsnittet for månedene januar-november. Høyest forbruk har Oslo-borgeren med 11.100 kroner, mens folk i Hedmark og Sogn og Fjordane ligger lavest med et snitt på 8.750 kroner.

Kjøpesentrene lever godt på julehandelen. Hele 40 prosent av alt nordmenn kjøper i desember, gjøres på sentrene, opp fra 33 prosent i 2009. De vanligste gavetypene er i år som i fjor: klær, elektro, bøker, smykker, kjøkkenutstyr og interiør. HSH registrerer også en økende interesse for alternative julegaver til organisasjoner som Care, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. (©NTB)