MOT OVERVÅKING: Rødt Ungdom demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden mandag formiddag.  (Foto: Anders Lyche/TV 2)
MOT OVERVÅKING: Rødt Ungdom demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden mandag formiddag. (Foto: Anders Lyche/TV 2)

Her «mot-overvåker» Rød Ungdom den amerikanske ambassaden

Med masker og plakater vil ungdomspartiet vise sin avsky mot amerikansk overvåking av nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har gjennom en rekke reportasjer vist hvordan amerikanske myndigheter gjennom ti år har drevet overvåking av norske borgere, ved hjelp av tidligere topper innen norsk politi og forsvar.

«Ulovlig overvåkning pågår»

Reaksjonene på avsløringen har vært mange. Partiet Rødt anmeldte fredag de identifiserte SDU-ansatte for brudd på straffelovens §91a, den såkalte spionparagrafen. Østfold Politidistrikt har satt i gang etterforsking av saken.

Mandag formiddag ønsket Rød Ungdom å vise hva de mener om den amerikanske etterretningsaktiviteten i Norge, og arrangerte «mot-overvåking» av ambassaden i Drammensveien. Her hang de opp plakater på sikkerhetsgjerdet med teksten «Ulovlig overvåkning pågår».

Etter noen minutter ble plakatene flyttet, og demonstrantene fikk beskjed om å bevege seg over til den andre siden av gaten.

Kaller USA inkonsekvente

Leder i Rød Ungdom Iver Aastebøl reagerer sterkt på TV 2s avsløringer om overvåking av nordmenn.  (Foto: TV 2 )
Leder i Rød Ungdom Iver Aastebøl reagerer sterkt på TV 2s avsløringer om overvåking av nordmenn. (Foto: TV 2 )
– Ytringsfriheten gjelder visst ikke for USAs kritikere, sier leder i Rød Ungdom, Iver Aastebøl til TV 2 Nyhetene.

Han mener at de norske politimennene som har jobbet for gruppen må fengsles. Deretter ønsker han at den amerikanske ambassadøren sendes hjem.

Aastebøl mener USA behandler lovlige demonstranter som mulige terrorister inntil det motsatte er bevist, og sier det er et angrep på de samme demokratiske rettighetene som USA påstår å være varme forsvarere av.

Aastebøl etterlyser ytringsfrihetens forsvarere i denne saken.

– Hvor har det blitt av Per Edgar Kokkvold og Knut Olav Åmås? Når fundamentalistiske muslimer angriper ytringsfriheten, rykker de raskt ut. Når USA angriper ytringsfriheten, er det helt stille.

Ungdomspartilederen antar at han og hans partifeller er blant de som har blitt overvåket av amerikanerne.

LES OGSÅ: Dette er de hemmelige lokalene

Mener PST-sjefen må gå

Moderpartiet Rødts leder Turid Thomassen mener opplysningene som har framkommet de siste dagene nå må få konsekvenser for PST-sjefen.

– Hvis Kristiansen ikke trekker denne konklusjonen selv, når hun i dag forventes å komme tilbake fra «tjenestereise i utlandet», må justisminister Storberget trekke denne konklusjonen for henne. PST-sjefen har i denne saken sviktet så grovt at noe annet enn fratredelse vil være uakseptabelt, sier partilederen i en uttalelse.