OVERVÅKET: Onsdag avslørte TV 2 at den amerikanske ambassaden i Oslo hadde etablert en egen overvåkingsgruppe rett ved siden av ambassaden. (Foto: Kyrre Lien)
OVERVÅKET: Onsdag avslørte TV 2 at den amerikanske ambassaden i Oslo hadde etablert en egen overvåkingsgruppe rett ved siden av ambassaden. (Foto: Kyrre Lien)

Seks land gransker om USA har bedrevet ulovlig overvåkning

De siste landene som har startet granskning er Finland og Estland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at TV 2 onsdag avslørte at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av nordmenn, har medier i Tyskland, Sverige og Danmark meldt om at overvåkingsgruppen SDU også har operert i disse landene.

Den finske statskanalen YLE meldte søndag at det finske sikkerhetspolitiet skal granske om det har foregått ulovlig overvåking i Finland.

Talspersonen Liinu-Seljavaara Lehto bekrefter overfor YLE at det finske Suojelupoliisi setter igang undersøkelser rettet mot den amerikanske ambassadens aktiviteter i Finland.

Bekrefter etablering i Estland

I Estland varsles det også undersøkelser av ambassadens aktiviteter, og USAs talsmann James Land ved ambassaden bekrefter overfor den estiske avisen Eesti Päevaleht at en SDU-gruppe er etablert i Tallinn.

Land mener det er «beklagelig» at TV 2s avsløringer har ført til at det også stilles spørsmål ved hvilke sikkerhetstiltak ambassaden har iverksatt i Tallinn.

– Denne virksomheten har foregått i samarbeid med vertslandet, sier James Land til den estiske avisen.

Skal forhindre terror

SDU-gruppens hovedoppgave er å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge, først og fremst ambassaden og ambassadørboligen.

Gruppen skal også være på utkikk etter personer som kan tenkes å angripe amerikanske ambassader i andre land.

I instruksene det amerikanske utenriksdepartementet har gitt SDU-agentene står det detaljerte beskrivelser om hva de skal innhente av informasjon.

LES OGSÅ: Her er instruksene til SDU-agentene

I Norge hadde myndighetene søndag ennå ikke fått svar på sentrale spørsmål fra den amerikanske ambassaden om overvåkingsaktiviteten som har foregått på norsk jord.