Politiet ber USA om navn på SDU-medlemmer

Politiet ber USA om hjelp i arbeidet med å spore opp de øvrige medlemmene av etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet kjenner navnene til Treholt-etterforsker Leif Karsten Hansen og tre andre medlemmer av SDU, men vil ha oversikt over resten. Søndag var derfor politiet i kontakt med den amerikanske ambassaden via Utenriksdepartementet, skriver Dagbladet.

– Vi har nå fått kontaktpersoner på ambassaden som vil få en direkte henvendelse, sier politimester Beate Gangås i Østfold politidistrikt.

Østfold-politiet har fått i oppdrag å etterforske saken ettersom flere av de involverte skal ha bindinger til politimiljøet i Oslo.

USA har imidlertid trolig ingen plikt til å bistå med navn på de 13-14 medlemmene av SDU hvis identiteten ikke er kjent, ifølge avisen.

Gangås sier at Hansen skal avhøres i forbindelse med sin rolle som grunnlegger av SDU-gruppen. Etterforskerne skal også avhøre tidligere antiterrorsjef i Politiets overvåkingstjeneste Olaf Johan Johansen, Delta-veteran Per Ivar Borseth og Kripos-topp Ivar Follestad.

– Vi jobber nå med å lage en liste over de personene vi ønsker å avhøre, og i hvilken rekkefølge de skal avhøres. Avhørene setter vi i gang med så raskt som mulig, vi snakker om i begynnelsen av uken, sa Gangås til NTB søndag ettermiddag.

Søndag sikret politiet spor i lokalet i Handelsbygningen der gruppen holdt til. (©NTB)