Venter med å fjerne kontantstøtte

Regjeringen venter med å fjerne kontantstøtte for toåringer fordi det vil føre til dyrere barnehageregning.

KONTATSTØTTEN VEDVARER: Barne, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken sier det er økonomiske grunner til at regjeringen venter med å fjerne kontatstøtten.  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
KONTATSTØTTEN VEDVARER: Barne, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken sier det er økonomiske grunner til at regjeringen venter med å fjerne kontatstøtten. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

De tre regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er enige om at kontantstøtteordningen bør avvikles for toåringer, men regjeringen har ennå ikke foreslått når det skal skje. I neste års budsjett er det ikke tema.

Et ikke-tema i budsjettet

– Det kommer i et annet budsjett i løpet av perioden, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) til Aftenposten.

Han sier det er økonomiske årsaker som gjør at regjeringen velger å vente.

– Det å fase ut kontantstøtten medfører et økonomisk løft. Vi sparer kontantstøtte, men må bruke mer penger på å skaffe barnehageplasser, sier Lysbakken.

40.000 kroner

Kontantstøtten utgjør i år nærmere 40.000 kroner på årsbasis. Statsstøtten til en barnehageplass utgjør mer enn det dobbelte. Retten til barnehageplass er dessuten lovfestet.

Lysbakken innrømmer at det blir dyrere å avvikle ordningen for toåringene, men han mener at det vil være samfunnsøkonomisk fornuftig i et langsiktig perspektiv. Flere barn som har nytte av barnehagetilbud vil få det, og flere mødre, spesielt mødre med innvandrerbakgrunn, kan gå ut i jobb.

– Det er ikke en ubetydelig andel innvandrerkvinner som bruker kontantstøtte. Jeg er opptatt av gode insentiver til å få barna deres i barnehage, noe som også vil gjøre det lettere for mødrene å komme i jobb, sier Lysbakken. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2