KOLLAPSET: Begge de to tårnene i World Trade Center kollapset etter henholdsvis 56 og 102 minutter.  (Foto: Greg Semendinger/AP)
KOLLAPSET: Begge de to tårnene i World Trade Center kollapset etter henholdsvis 56 og 102 minutter. (Foto: Greg Semendinger/AP)

Haster med erstatningskrav etter 9/11

Fristen til å signere erstatningsavtale går ut mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KOLLAPS: Her kollapser det andre tårnet i World Trade Center. Hele Manhattan blir mørklangt i en sky av støv og røyk. (Foto: Greg Semendinger, © PH PH**NY** MM**NY** SE**NY**)
KOLLAPS: Her kollapser det andre tårnet i World Trade Center. Hele Manhattan blir mørklangt i en sky av støv og røyk. (Foto: Greg Semendinger, © PH PH**NY** MM**NY** SE**NY**)
Mandag går fristen ut for å signere avtalen som gir tusenvis av mennesker som pådro seg skader i redningsarbeidet etter terrorangrepene 11. september 2001, rett til erstatning. Til sammen står det om 4 milliarder kroner.

SE OGSÅ: 9/11-opptakene du aldri før har sett

Skader fra støv og avfall

Omkring 10.000 brannmenn, helsearbeidere, politifolk og krisearbeidere har krevd erstatning etter de ble syke på grunn av giftig støv og avfall som steg opp fra de sammenraste tårnene i World Trade Center i september for ni år siden.

I juni forhandlet advokatene som representerer de fleste saksøkerne, fram et forlik på 712,5 millioner dollar med myndighetene i New York.

I tillegg har advokatene kommet fram til to separate forlik med transportselskapet Weeks Marine og havnemyndighetene i New York og New Jersey.

SE OGSÅ: Nye bilder offentliggjort fra 9/11

Fire milliarder

Til sammen innebærer forliket dermed nesten 800 millioner dollar, eller i overkant av 4 milliarder kroner.

For at avtalen skal gå igjennom, kreves det at 95 prosent av saksøkerne godkjenner forliket. (©NTB)