Tre millimeter mønsterdybde er minstekravet. Og det er absolutt ikke vanskelig å sjekke dine dekk, bruk tommestokk, målebånd eller linjal.
Tre millimeter mønsterdybde er minstekravet. Og det er absolutt ikke vanskelig å sjekke dine dekk, bruk tommestokk, målebånd eller linjal.

Husk å sjekke mønsterdybden på dekkene dine

Er de innenfor lovens minstekrav?

– Det høres kanskje litt banalt ut, men det er det dessverre ikke. Mange av spørsmålene vi får her på Broom, viser dessverre at mange ikke kjenner til reglene om minimum mønsterdybde på vinterdekkene. Det er noe som både kan koste dyrt – og ikke minst skape svært farlige situasjoner, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Veldig mange legger om dekk i disse dager. Da bør de også ta fram tommestokken eller en linjal – og sjekke dekkene sine nøye. Minimum mønsterdybde på vinterdekkene er tre millimeter: Ligger du under dette eller helt på grensa allerede før du har satt på dekkene, er det bare en ting å gjøre: Kjøpe nye dekk, sier Benny.

Skumle konsekvenser

– Hvorfor er dette så viktig?

– Fordi dekk blir mye dårligere når de blir slitt. Dette påvirker en rekke egenskaper, blant dem vannplaning og bremselengde. Det kan gi store og skumle konsekvenser, sier Benny.

SE VIDEO: Slik skifter du til vinterdekk

Dekk er ferskvare

– I min tid i "bransjen" opplevde jeg dessverre mange kunder som var temmelig bevisstløse på dette. De bare la om dekkene og kjørte – uten å sjekke. Det er også ganske mange som kjører rundt med skjevslitte dekk. Husk: Da må du måle der dekket er mest slitt.

– Og det er veldig, veldig dumt å lure seg selv på dette. Det hjelper ikke å ha en moderne og sikker bil med trygge kjøreegenskaper, hvis dekkene ikke er gode nok. Jeg synes personlig at tre millimeter er i minste laget og oppfordrer folk å skifte før dette. Og ikke minst: Husk at dekk også er ferskvare. Mer enn fire-fem sesonger bør du ikke bruke dem, avslutter Benny.

LES OGSÅ: Slik sjekker du hvor gamle dekkene dine er

Er du flink til å sjekke dette? Skriv i kommentarfeltet under: