Martin Andresen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Martin Andresen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Martin Andresen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Martin Andresen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Vålerenga vil endre tippeligasesongen

Vålerenga mener at et seriesystem som i Danmark vil øke sjansene for norsk suksess i Europa.

– Jeg tror det beste ville vært om vi spilte høst/vår, sier Vålerengas trener, Martin Andresen til TV 2 Sporten.

– Nødvendig endring
Danmarks sesong starter på høsten og avsluttes på sommeren. Vålerenga mener Norge burde følge i danskenes fotspor og vil fremme et forslag på fotballtinget om å endre seriesystemet.

– Ja, det ønsker vi å gjøre og jeg tror vi kommer til å komme dit. Nå kommer Russland dit så nå er det vel bare vi og Sverige som holder på med den serien, sier Andresen.

Han mener endringene er helt nødvendige for at norske klubblag skal gjøre suksess i Europa.

-Ja, det tror jeg. Seriesystemet i Norge er sånn at det laget som skal ut i europacupen har kvalifisert seg for den europacupen ni måneder i forveien og det er ikke bestandig gunstig. Det er ikke alle som har økonomi til å holde på de beste spillerne og vinne år etter år etter år, sier Andresen.

– Se på Stabæk og Brann
Han bruker Stabæk som eksempel etter at de vant serien i 2008.

– Jeg tror de hadde prestert godt dersom de kunne spilt med det laget som de vant serien med, men de hadde solgt tre av de beste spillerne sine når de skulle ut i Champions League-kvalik. Det samme gjorde Brann da de vant, sier Andresen.

Han mener det blir lettere med kontinuitet i stallen dersom seriesystemet endres.

-Hvis vi klarer å beholde det samme laget over en lengre periode så er jeg sikker på at man står rustet for spill i Europa. Det er lettere å si til en spiller at: Hør nå her, du har et par tilbud, men om to måneder skal vi ut i europakvalik så vent til neste vindu. Så er det lettere for den spilleren eller en klubb å ta risikoen på de to månedene i stedet for å vente ni måneder, sier Andresen.

Men toppfotballsjefen mener forslaget ikke er veldig realistisk.

-Da vil sesongen være synkronisert, men problemet med det er at du må starte enda tidligere. Det sier seg selv for du tar bort en lang periode på sommeren som er de beste månedene å spille fotball på så det er veldig problematisk, sier Nils Johan Semb.