LEGGER FRAM DOKUMENTER OM IRAK KRIGEN: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange.
LEGGER FRAM DOKUMENTER OM IRAK KRIGEN: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange.

Assange: – Dokumenterer 15.000 ukjente dødsfall

WikiLeaks-grunnleggeren kommenterte de nye dokumentene om Irak-krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

WikiLeaks har publisert 400.000 hemmelige dokumenter om krigen i Irak. På en pressekonferanse i London lørdag formiddag siterte WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange den australske journalisten Philip Knightley.

– Det første offeret i krig er sannheten, sa Assange.

– Men angrepet starter lenge før krigen begynner og fortsetter lenge etter at krigen er slutt. I vår publisering av disse 400.000 dokumentene om Irak-krigen, med nærgående detaljer om krigen fra amerikansk perspektiv, håper vi å rette opp noe av dette angrepet på sannheten, sa Assange.

Ukjente dødsfall

I materialet dokumenteres 109.000 dødsfall. Blant disse er 66.000 sivile. Ved å sammenligne dokumentene med dødstallet til organisasjonen Iraq Body Count, har man funnet ut at rundt 15.000 av disse sivile dødsfallene tidligere har vært ukjent.

Se utdrag fra pressekonferansen øverst i artikkelen.

Frykter konsekvensene

Pentagon, NATO og flere andre aktører har kritisert offentliggjøringen av dokumentene og sier at den blant annet vil sette livet til soldater og sivile irakere i fare.

WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson forsvarte publiseringen og viste til erfaringer fra tidligere i år da nettstedet offentliggjorde 70.000 dokumenter om Afghanistan-krigen. Ifølge Hrafnsson finnes det ingen dokumenterte påstander om at den lekkasjen har fått konsekvenser for verken NATO- og ISAF-soldater eller bistandsarbeidere i Afghanistan.

Han understreket også at deler av informasjonen som finnes i Irak-dokumentene har blitt redigert bort.

Stor risiko

Som ved publiseringen av de hemmelige dokumentene om den militære operasjonen i Afghanistan, har WikiLeaks samarbeidet med utvalgte medier om publiseringen. Få timer etter at materialet var publisert, hadde dokumentene avstedkommet rundt 1500 artikler.

Les også: Refsdal-saken omtalt i lekkede dokumenter

– Vi lover våre kilder, som ofte løper er enorm risiko ved å gi oss materialet, at vi skal rettferdiggjøre deres innsats og sørge for maksimal politisk innflytelse.Selv om jeg er usikker på at vi har klart det, tror jeg vi begynner å nærme oss, sa Asssange.

Dette er WikiLeaks: Utenriksreporter Øystein Bogen har sett på Wikileaks' historie.

466389

(TV 2/NTB)