Illustrasjon (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
Illustrasjon (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)

Politiet pågrep 76 – tre ble dømt

I kjølvannet av Oslo-politiets storstilte aksjon mot 76 nigerianske prostituerte i 2008, er bare tre blitt dømt.

Da politiet organiserte en stor aksjon mot det nigerianske prostitusjonsmiljøet i 2008, ble mer enn 70 kvinner pågrepet. Etter hvert ble 17 av dem siktet for flere ulike forhold, mens de øvrige ble sluppet fri.

Tre dømt

Over to år etterpå er tre av dem dømt til fengsel, to av dem for hallikvirksomhet. Straffene for de to endte på ni måneders fengsel, men den tredje fikk en straff på 95 dagers fengsel, skriver Aftenposten.no.

De 17 som ble siktet, fikk tilbud om å bli i Norge dersom de ga politiet opplysninger som kunne føre til pågripelse av bakmennene, men ingen turte å si noe. Noe av bakgrunnen, kommer det fram i dommen, var at kvinnene blant annet måtte gjennom et spesielt voodooritual før de forlot Nigeria.

– Det ble ofret en kylling, de drakk noe som ble blandet ut til dem, og de måtte gi fra seg noe blod, negler, hår og undertøy, siterer Aftenposten.no fra dommen i Oslo tingrett.

Reiste fra Norge

Kvinnene som ble fraktet til Norge, ble innlosjert i trange leiligheter med tolv eller flere andre, og med høye pengekrav hengende over hodet. Etter at de ble løslatt, reiste de aller fleste fra Norge, sannsynligvis for å fortsette som prostituerte i andre land.

I dommen kritiseres myndighetene for ordningen som skulle sikre opplysninger om bakmenn.

– En ordning som er laget i beste mening, trenger ikke nødvendigvis fungere slik som forutsatt, skriver dommerne. (©NTB)