Vil tvangsinnlegge syke kriminelle

En ny særregel skal gjøre det mulig å sperre utilregnelige lovbrytere inne dersom de er for syke til å straffes, men for friske til vanlig tvangsinnleggelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare i Oslo henlegges bunkevis med saker fordi gjerningspersonen er for syk til å settes i fengsel, men likevel ikke kan tvinges til psykisk helsevern, skriver Aftenposten.no.

– Vi pågriper dem gang på gang, men de kjenner statusen sin, sier «jeg kan ikke straffes» og har helt rett i det. Det kan ikke være sunt, verken for dem selv eller for samfunnet, sier politiinspektør Bente Gerner i Oslo politidistrikt.

For å dømmes til psykisk helsevern, må man i dag begå alvorlige forbrytelser som drap. Tidligere kunne utilregnelige personer dømmes til sikring, men denne muligheten forsvant da loven om forvaring kom. Nå vil regjeringen ha en særordning der sinnslidende gjengangerkriminelle kan dømmes til tvangsinnleggelse i inntil seks måneder.

– Vi ønsker jo at institusjonsoppholdet munner ut i noe, men vi har ingen hjemmel for å tvinge dem til behandling. For oss er det viktig å ta vare på disse menneskene, og vi vil aller helst behandle dem innenfor rammene av deres eget lokalsamfunn, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). (©NTB)