- Bare terror ville skapt Treholt-hysteri i dag

"Den kalde krigs psykose" skapte hysteri og bidro til den harde medfarten han fikk i domstolene og mediene, mener Arne Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg føler meg overbevist om at både avhørene og rettsforhandlingene ville foregått i et annet klima hvis de hadde funnet sted i dagens samfunn, sier Arne Treholt til NTB.

Spionasjedømte Arne Treholt mener tidsånden som rådet da han ble arrestert og senere iretteført på midten av 1980-tallet, var sterkt medvirkende til den harde dommen og den sosiale fordømmelsen.

Torsdag ga han ut dialogboka «Hva var det du prøvde å få til?» om det han selv beskriver som et slags fredsinitiativ mens den kalde krigen raste som verst. Treholt gir ut boka sammen med Johan Galtung.

Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Selv vedgår han ikke å ha overlevert kompromitterende opplysninger som satte rikets sikkerhet i fare. Hans angivelige «parallelldiplomati» var ureglementær, men hvis han brøt noen norsk lov, så var det tjenestemannsloven, framholder Treholt.

- Hvis jeg skal trekke en parallell til dagens samfunn, ville bare terrorsaker skapt samme hysteri som min sak, sier Treholt. (©NTB)