Det står dårlig til med forståelse for økonomi blant en del ungdom, skal vi tro Fokus Bank. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Det står dårlig til med forståelse for økonomi blant en del ungdom, skal vi tro Fokus Bank. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Dagens unge har elendig forståelse av egen økonomi

Halvparten av 18- og 19 åringene Fokus Bank har spurt, kan ikke forklare begrepet rente

I gårsdagens Dagens Næringsliv kunne vi lese de alarmerende antagelsene om at dagens unge har en elendig forståelse av egen økonomi.

Halvparten av 18- og 19- åringene Fokus Bank har spurt, kan ikke forklare begrepet rente.

Fokus bank har også gjort undersøkelser i de nordiske landene, i tillegg til å ta i betraktning inkassostatistikk og betalingsanmerkninger. Konklusjonene bekymrer Trond Mellingsæter, administrerende direktør i banken.

Trond Mellingsæter, adm. dir. i Fokus Bank og Kåre Simensen (Ap) fra fra familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er bekymret for ungdommens pengebruk. (Foto: TV 2)
Trond Mellingsæter, adm. dir. i Fokus Bank og Kåre Simensen (Ap) fra fra familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er bekymret for ungdommens pengebruk. (Foto: TV 2)

– Unge ser ikke konsekvensene

– Vi ser at blant de unge er det en økende gruppe som får økonomiske utfordringer. De kan få problemer senere i livet. Det har noe med manglende forståelse for økonomi å gjøre, sier Mellingsæter til God morgen Norge.

Han sier at mange unge ikke ser konsekvensene av tingene de gjør i dag.

– De tidlige konsekvensene er at de ikke får et mobilabbonement. Større konsekvenser kan være at de ikke får boliglån.

Mællingsæter oppfordrer unge til å være åpne om sine økonomiske problemer og legge de frem for banken før det er for sent.

Kjøpspress

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) fra familie- og kulturkomiteen ser alvorlig på situasjonen.

– Å få med seg en betalingsanmerkning i starten av livet er ganske alvorlig. Tidene har forandret seg. Før var katalogen på bordet den helt store «happeningen», når vi skulle bestemme hva vi skulle kjøpe. I dag blir vi bombardert av tilbud hele tiden, sier Simensen.

Han sier de unge blir utsatt for kjøpepress fra mange arenaer, og trekker særlig frem sosiale medier,

– Vi som er på Facebook, er jo utsatt for produktforslag hele tiden. Nettopp fordi de kan hente ut mine brukerdata og tilpasse annonsene.

LES OGSÅ: Caroline Berg: – Jeg lever bra av bloggingen

– Alle har et ansvar

Simensen retter også et spark i retning av de såkalte «superbloggerne» som tjener seg rike på å fortelle om produkter de har kjøpt. I tillegg er tilgangen på forbrukslån og kreditt altfor lett.

– Da jeg surfet på nettet i går, fikk jeg et skikkelig stjernetilbud. Et lån på 350 000 kroner uten sikkerhet og uten kausjonister, sier Simensen.

Mælingseter mener at både ungdommen selv, foreldre og skolen har et ansvar for å undervise barn og ungdom i økonomi, i tillegg til bankene.

– Bankene har selvfølgelig et stort samfunnsansvar. Vi må dele vår kunnskap i økonomi med barn og unge, og sørge for at de ikke får for mye gjeld. Dessverre er det mange andre aktører på markedet enn banker.